Objavljene S2K Smjernice za primjenu oralne hitne kontracepcije Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju Znanost

Objavljene S2K Smjernice za primjenu oralne hitne kontracepcije Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju

Neposredno potaknuti odlukom Europske komisije o promjeni režima izdavanja lijeka ellaOne® iz receptnog u bezreceptni, Hrvatsko društvo za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju (HDGEHR), Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju (HDGO) i Sekcija ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ) Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) odlučili su izdati smjernice o oralnoj hitnoj kontracepciji ...

 

Neposredno potaknuti odlukom Europske komisije o promjeni režima izdavanja lijeka ellaOne® iz receptnog u bezreceptni, Hrvatsko društvo za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju (HDGEHR), Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju (HDGO) i Sekcija ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ) Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) odlučili su izdati smjernice o oralnoj hitnoj kontracepciji s ciljem jasnog izražavanja svih do danas dostupnih, znanstveno utemeljenih i stručnih stavova o ključnim aspektima hitne kontracepcije kako bi liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima pomogli da ženama omoguće učinkovitu i sigurnu primjenu ovih metoda kontracepcije. 

 

Voditeljica radne skupine za izradu smjernica bila je prof.dr.sc. Dinka Pavičić Baldani, predsjednica Društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju.

 

Smjernice su postavljene na web portal HDGO-a s pozivom na raspravu do 1. rujna 2015., nakon čega će biti objavljen konačni tekst smjernica.

 

S navedenim smjernicama, sudionike nedavno održanog Tečaja  stručnog usavršavanja ljekarnika  “Hitna kontracepcija u ljekarničkoj praksi: praktične implikacije odluke EK o bezreceptnom izdavanju”, upoznala je prof. dr. sc. Dinka Pavičić Baldani, predsjednica HDGEHR. Tečaj je organiziralo HFD u suradnji s HDGEHR.

 

Postupnik za oralnu hitnu kontracepciju temelji se na medicinski utemeljnim dokazima – aktualnim znanstvenim spoznajama i kliničkim postupcima čija je vrijednost dokazana u svakodnevnoj praksi i koji su ocijenjeni stupnjem evidencije, kvalitetom dokaza i vrstom preporuka, i kvalificira se kao  DRUGI STUPANJ SMJERNICA I POSTUPNIKA S2K – EBM smjernice utemeljene na formalnom konsenzusu.

 

Izvorni dokument na stranicama HDGO-a:

S2K SMJERNICE- HITNA KONTRACEPCIJA

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..