Projekt PHARMAVEGANA - Korisni savjeti ljekarnika za preparate namijenjene vegetarijancima i veganima Svijet

Projekt PHARMAVEGANA - Korisni savjeti ljekarnika za preparate namijenjene vegetarijancima i veganima

U Italiji postoji više od četiri i pol milijuna vegetarijanaca i vegana koji bi od ove jeseni čak mogli pohrliti u ljekarne, koje su pripremljene za ovu temu i za potrebe ovog dijela stanovništva. Projekt PHARMAVEGANA, koji je predstavljen u Cosmopharmi, predviđa zapravo da ljekarne u kojima rade ljekarnici specijalizirani za savjetovanje o “etički ispravnim” lijekovima i dodacima prehrani za vegetarijance i vegane, budu označene posebnom oznakom po kojoj će se razlikovati od ostalih ljekarni.

 

U Italiji postoji više od četiri i pol milijuna vegetarijanaca i vegana koji bi od ove jeseni čak mogli pohrliti u ljekarne, koje su pripremljene za ovu temu i za potrebe ovog dijela stanovništva.

Projekt PHARMAVEGANA, koji je predstavljen u Cosmopharmi, predviđa zapravo da ljekarne u kojima rade ljekarnici specijalizirani za savjetovanje o “etički ispravnim” lijekovima i dodacima prehrani za vegetarijance i vegane, budu označene posebnom oznakom po kojoj će se razlikovati od ostalih ljekarni.

“Ovakvih je proizvoda stotinu od tisuću u ljekarni”, objašnjava Pierfrancesco Verlato, voditelj projekta “te na njihovom označavanju nema ništa što ukazuje da su prikladni za vegetarijance ili vegane”.

Npr. “propolis nije prikladan za vegane, jer predstavlja proizvod pčela. Mnogi antibiotici kao pomoćnu tvar sadrže laktozu.

Za one koji prakticiraju dobru vegetarijansku ili vegansku prehranu, dnevni životni ritam često ne odobrava više od brzinskog panina ili pizze iz nekog bara. Stoga je važno da vas savjet ljekarnika specijaliziranog za ovo područje usmjerava prilikom odabira lijeka ili dodataka prehrani”, kaže Verlato.  

Kroz projekt PHARMAVEGANA će se educirati ljekarnici za savjetovanje o ispravnim proizvodima za one korisnike koji su odlučili ne jesti meso ili ribu, te u slučaju vegana, niti mlijeko ni jaja i njihove proizvode.

Trenutno je tridesetak ljekarni koje  sudjeluju u ovom projektu i one se prije svega nalaze u sjevernoj Italiji, ali je vjerojatno da će njihov broj vrlo brzo narasti.

Stoga je uloga ljekarnika i u ovom slučaju nezamjenjiva zbog educiranog savjetovanja i upozoravanja takve skupine pacijenata na određene lijekove i prikladne dodatke prehrani!

 

IZVOR: Farmacista33, 13/03/2014

PRIPREMIO: Prof.dr.sc. Siniša Tomić

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..