Ljekarnik spasio život ženi sa alergijskom reakcijom Svijet

Ljekarnik spasio život ženi sa alergijskom reakcijom

U medijima je objavljeno kako je brza reakcija ljekarnika spasila život žene koja se zatekla u iznimno opasnoj situaciji, nakon što je uzela propisani antibiotik i dobila snažnu alergijsku reakciju na lijek. Kolegica farmaceut je apelirala na sve ljekarnike kako moraju postati osvješteniji o rizicima anafilaktičkih reakcija na lijek i primjeni adrenalinskih penova u hitnim slučajevima.

 

U medijima je objavljeno kako je brza reakcija ljekarnika spasila život žene koja se zatekla u iznimno opasnoj situaciji, nakon što je uzela propisani antibiotik i dobila snažnu alergijsku reakciju na lijek.

Pacijentica je odmah imala simptome otežanog disanja, osjećaja vrućine i oticanja vrata, te je potražila pomoć u najbližoj ljekarni, kod svoje ljekarnice Lise McGowan (Riverside Pharmacy).

Ljekarnik je prepoznao simptome kao snažnu alergijsku reakciju (anafilaksiju) koja zahtijeva injektivnu primjenu adrenalina u "pen" obliku.

Odmah po primjeni je pacijentici bilo značajno bolje, počela je olakšano disati, te joj je brzom intervencijom ljekarnika spašen život.

Lisa McGowan je izjavila kako se u svojoj praksi nije ranije susrela s pacijentom s anafilaksijom, no zahvaljujući stručnoj edukaciji i stalnom usavršavanju, znala je kako treba postupiti u ovom hitnom slučaju. Kao kolegica je apelirala na sve ljekarnike kako moraju postati osvješteniji o rizicima anafilaktičkih reakcija na lijek i primjeni adrenalinskih penova u hitnim slučajevima.


 

 

IZVOR: Pharmacy Times

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..