Lijek nije roba - na austrijski način: ljekarnici u Austriji oštro kritiziraju dm-drogerie markt radi „krađe savjeta“ Svijet

http://static.diepresse.com/images/uploads_580/3/d/c/4940764/622AD639-0344-4CFB-8148-795E901B5AF0_v0_l.jpg

Lanac drogerija dm-drogerie markt u Austriji želi poslati na reviziju Vrhovnom sudu zabranu prodaje bezreceptnih lijekova- a Austrijska ljekarnička komora upozorava na fenomen „krađe stručnog savjeta“.

 

 

Lanac drogerija dm-drogerie markt u Austriji želi poslati na reviziju Vrhovnom sudu zabranu prodaje bezreceptnih lijekova- a Austrijska ljekarnička komora upozorava na fenomen „krađe stručnog savjeta“.

(Op.: tzv. Beratungsdiebstahl je fenomen odlaska u trgovinu, traženja informacija o proizvodu, cijenama, prednostima i manama, te odlazak kući i kupnja istog proizvoda preko interneta, budući da je cijena tako niža. U ovom slučaju Austrijska ljekarnička komora ukazuje na problem fenomena „krađe stručnog savjeta“ od visokoobrazovnog zdravstvenog stručnjaka- ljekarnika jer pacijent može kupiti lijek bez ikakve informacije u austrijskom dm-drogerie marktu, a potom odlazi u ljekarnu tražeći savjete i objašnjenja, što prijeti egzistenciji ljekarnika odnosno ljekarni i pružanju osnovne ljekarničke skrbi u zdravstvenom sustavu.“

Na skorašnjem okupljjanju austrijskih ljekarnika u Schladmingu na 49. Tjednu usavršavanja Austrijske ljekarničke komore, jedna će tema biti u središtu razgovora i rasprava: najavljene aktivnosti lanca drogerija dm-drogerie markt prema Vrhovnom sudu u Austriji zbog odluke o zabrani prodaje OTC-a. 

Predsjednik Austrijske ljekarničke komore mag.pharm. Max Wellan uputio je oštru kritiku prema mogućnosti slobodne prodaje bezreceptnih lijekova od strane prodavača unutar drogerije. Iako DM vjeruje da oni mogu jednostavno prodavati bezreceptne lijekove, jedna stvar se mora naglasiti: lijek je puno više od običnog proizvoda. Lijekovi mogu uzrokovati nuspojave i interakcije s drugim lijekovima.

Drogerija dm-drogerie markt bi željenom prodajom 200 najprodavanijih bezreceptnih lijekova samo ubirala plodove financijske dobiti. Ukoliko dođe do potrebe savjetovanja, kupce će se lijekovima poslati u najbližu ljekarnu. Taj se fenomen naziva „krađa stručnog savjeta“. Time austrijski ljekarnici žele pobijediti u ovoj borbi.  

Iza svakog lijeka koji se nalazi na tržištu i koji je siguran za pacijenta stoji puno čimbenika koji nisu i ne mogu se primijeniti na ostale proizvode: znanost, visokokvalitetna proizvodnja, siguran transport i opskrba – kao i tzv. „software“ u obliku potrebnog recepta od strane liječnika za lijekove koji se izdaju na recept, ali i neizbježnog i potrebitog savjeta pacijenata od strane liječnika i/ili ljekarnika. U konačnici pacijenti trebaju ispravno uzimati lijekove. Taj „software“ je neophodan kako bi se osigurao najbolji učinak terapije, naglašava Wellan.   

 

PREVELA I PRILAGODILA: Ivana Stracenski, mag.pharm.

IZVOR: http://diepresse.com/home/wirtschaft/economist/4940764/Apotheker-kritisieren-dm_Unverschaemte-Rosinenpickerei

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..