Koncentracija sildenafila u otpadnim vodama veća od propisima dozvoljene Svijet

Koncentracija sildenafila u otpadnim vodama veća od propisima dozvoljene

Analiza otpadnih voda triju nizozemskih gradova je pokazala da je sadržaj sildenafila puno veći od onog što proističe iz legalne potrošnje, odnosno što je regulativom propisivano. Iz rezultata proizilazi da 60% opterećenja sildenafilom u otpadnim vodama nije poteklo iz količine legalno propisanog sildenafila, (u kojoj se jedna četvrtina odnosi na pacijente s indikacijom plućne hipertenzije). Nadalje, neovlašteni udio sildenafila je bio sličan u sva tri grada, bez obzira na velike razlike glede turizma ili migracija. Autori studije pretpostavljaju da neobjašnjivi udio sildenafila u vodama ne može potjecati nego iz neovlaštenih izvora, a čemu su uzrok mnoge nelegalne internetske ljekarne.

 

Analiza otpadnih voda triju nizozemskih gradova je pokazala da je sadržaj sildenafila puno veći od onog što proističe iz legalne potrošnje, odnosno što je regulativom propisivano.

Sukladno nacionalnoj bazi podataka proizlazi da je dospijeće sildenafila u otpadne vode iz neovlaštenih izvora itekako rašireno. To su rezultati male, ali zanimljive studije, objavljene u British Medical Journalu u rubrici dopisivanja. Autori su tijekom sedam dana kontinuirano mjerili koncentraciju sildenafila i njegovih dvaju metabolita u uzorcima iz triju postrojenja za pročišćavanje voda na području Amsterdama, Eindhovena i Utrechta.

Naknadno su izmjerene koncentracije u vodama uspoređene s podacima o potrošnji sildenafila temeljem legalnog liječničkog  propisivanja, na način da su podaci  ekstrapolirani 12 mjeseci prije uzorkovanja te tri mjeseca nakon toga.

Iz rezultata proizilazi da 60% opterećenja sildenafilom u otpadnim vodama nije poteklo iz količine legalno propisanog sildenafila, (u kojoj se jedna četvrtina odnosi na pacijente s indikacijom plućne hipertenzije). Nadalje, neovlašteni udio sildenafila je bio sličan u sva tri grada, bez obzira na velike razlike glede turizma ili migracija.

Autori studije pretpostavljaju da neobjašnjivi udio sildenafila u vodama ne može potjecati nego iz neovlaštenih izvora, a čemu su uzrok mnoge nelegalne internetske ljekarne.

 

IZVOR: Farmacista33, E.L., 14/07/2014

PRIPREMIO: Prof.dr.sc. Siniša Tomić

 

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..