Europsko udruženje bolničkih ljekarnika (EAHP) uključilo mag. pharm. Dariju Kuruc, univ. mag. pharm. spec. klin. farmacije u najužu radnu skupinu za serijalizaciju lijekova u bolničkom okruženju Svijet

Europsko udruženje bolničkih ljekarnika (EAHP) uključilo mag. pharm. Dariju Kuruc, univ. mag. pharm. spec. klin. farmacije u najužu radnu skupinu za serijalizaciju lijekova u bolničkom okruženju

Europska udruga bolničkih ljekarnika (eng. European Association of Hospital Pharmacists, EAHP) prepoznala je navedeni problem te aktivno poduzima sve potrebne korake u svrhu rješavanja istog. Jedan od koraka je i osnivanje radne skupine za „bolničku platformu“ zajedno s Europskom organizacijom bolnica i zdravstva (eng. European Hospital and Healthcare Federation, HOPE) čiji je cilj smanjiti probleme vezane uz implementaciju Direktive za bolnice i bolničke ljekarne.
Između više od 30 zemalja članica EAHP, odabralo se 5 kandidata koji će biti u radnoj skupini zajedno s 5 članova organizacije HOPE (ukupno 10 članova radne skupine). Među njima je i Darija Kuruc, univ.mag.pharm. specijalist kliničke farmacije – bolničko ljekarništvo, kojoj je navedeni izbor iznimna čast, ali i velika odgovornost.
Hrvatsko farmaceutsko društvo i Sekcija za bolničko ljekarništvo HFD-a kao hrvatski nacionalni član EAHP-a od srca čestitaju na ovakvom priznanju našoj članici i kolegici mag. pharm. Kuruc!

 

 

Sa datumom 9. veljače 2019. godine u svim zemljama članicama Europske unije (dakle i Hrvatskoj) stupa na snagu  Direktiva  2001/83/EZ o obveznoj implementaciji serijalizacije lijekova u svrhu sprečavanja krivotvorenja lijekova.

 

Što navedeno konkretno znači za javnog i bolničkog ljekarnika?

Naime, Direktiva obvezuje ljekarnike na identifikaciju i provjeru  autentičnosti svake kutije lijeka prije nego što se tim lijekom opskrbi stanovništvo kako bi se utvrdilo da li je lijek krivotvoren (pojednostavljeno, radi se o dodatnoj provjeri svake kutije lijeka drugačijim bar kod čitačem prije izdavanja pacijentu).

 

Na koje se lijekove odnose navedena Direktiva? 

Direktiva se odnosi na receptne lijekove i  nekoliko iznimaka bezrecpetnih lijekova.

 

Da li Direktiva donosi određene probleme?

Za javne ljekarnike problema ima, ali su jednostavniji  za rješavanje. Međutim , za bolničke ljekarnike problemi su mnogo veći. Iako su bolnice zapadnih zemalja članica EU napravile pilot testiranje i znaju što se od njih očekuje, Direktiva im zadaje probleme.

 

Da li se poduzimaju kakvi koraci za njihovo rješavanje?

Europska udruga bolničkih ljekarnika (eng. European Association of Hospital Pharmacists, EAHP) prepoznala je navedeni problem te aktivno poduzima sve potrebne korake u svrhu rješavanja istog. Jedan od koraka je i osnivanje radne skupine za „bolničku platformu“ zajedno s Europskom organizacijom bolnica i zdravstva (eng. European Hospital and Healthcare Federation, HOPE) čiji je cilj smanjiti probleme vezane uz implementaciju Direktive za bolnice i bolničke ljekarne.

 

Koji su članovi navedene radne skupine koja će imati savjetodavnu ulogu u rješavanju problema implementacije Direktive vezane uz bolnice i bolničko ljekarništvo?

 Između više od 30 zemalja članica EAHP, odabralo se 5 kandidata koji će biti u radnoj skupini zajedno s 5 članova organizacije HOPE (ukupno 10 članova radne skupine). Među  njima je i Darija Kuruc, univ.mag.pharm. specijalist kliničke farmacije – bolničko ljekarništvo, kojoj je navedeni izbor iznimna čast, ali i velika odgovornost.

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo i Sekcija za bolničko ljekarništvo HFD-a kao hrvatski nacionalni član EAHP-a od srca čestitaju na ovakvom priznanju našoj članici i kolegici mag. pharm. Kuruc!

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..