Farmaceutska grupacija Europske unije (PGEU) slavi 60. godišnjicu PGEU

Farmaceutska grupacija Europske unije (PGEU) slavi 60. godišnjicu

Farmaceutska grupacija Europske unije, PGEU (The Pharmaceutical Group of the European Union) slavi 60. godišnjicu postojanja. Obljetnica je obilježena posebnim događanjem u Europskom parlamentu.

Ovom prilikom dato je priznanje grupaciji za značajan doprinos ljekarnika za unapređenje zdravlja ljudi tijekom prošlih desetljeća, te se diskutiralo o tome kako se ljekarnička skrb za pacijente može unaprijediti u budućnosti. Članovi Europskog parlamenta, visoki dužnosnici iz Europske komisije i OECD-a, pretstavnici pacijenata, razne profesionalne zdravstvene organizacije i članovi PGEU-a su raspravljali o ulozi javnih ljekarnika u osiguravanju dostupnosti lijekova i doprinosu održivosti zdravstvenog sustava.

PGEU pretsjednik Michal Byliniak je rekao: "Zadnjih 60 godina smo vidjeli mnoge promjene u mjerama zdravstva i ljekarničke prakse koje su se razvile i unaprijedile zahvaljujući Europskim zdravstvenim sustavima. Javni ljekarnici su i dalje spremni razvijati ulogu u pružanju visokokvalitetne skrbi za pacijente i prevencijskih usluga, te promociju sigurne i učinkovite upotrebe lijekova i medicinskih proizvoda."

"Mi se i dalje zalažemo za usku suradnju sa svim  zdravstvenim radnicima kao dijela integralnog sustava zdravstvenog tima u svrhu unapređenja digitalizacije zdravstva, te natavljamo služiti kao pouzdani izvor zdravstvenih informacija za pacijente."

"Farmaceutska grupacija Europske unije je službeno formirana 1959. u Franfurtu. Počevši sa samo šest članica - Francuska, Njemačka, Belgija, Luksemburg, Nizozemska I Italija - PGEU sada zastupa 400 000 javih ljekarnika iz 32 Europske zemlje. Misija grupacije je uvijek bila, i uvijek će biti, zastupanje javnih ljekarnika u središtu EU pri donošenju važnih odluka u svrhu promoviranja javnog ljekarništva unutar Europskih zemalja."

"Današnje obilježavanje godišnjice osnutka PGEU-a je također prilika da pozovemo nove članice Europskog parlamenta, Europske komisije i države članice da održe zdravstvo kao visoki proritet na dnevnom redu Europske Unije."

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..