Zdravim načinom života možemo izbjeći 40 posto svih tumora Iz medija

Zdravim načinom života možemo izbjeći 40 posto svih tumora

Jako malo karcinoma može se prepisati promjenama, mutacijama, u genima. Mnogo češći razlozi, od 30 do čak 35 posto leže u lošoj prehrani, a bitni uzročnici su i gušenje, pretilost, alkohol. Štoviše, čak 40 posto svih tumora kojima smo podložni može se, kaže Štagljar, izbjeći zdravim načinom života. S druge strane, od 5 do 10 posto svih tumora leži u genima. Dakle, većina nije nasljedna.

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu je prije dvije godine zabilježeno 14 milijuna slučajeva novooboljelih od nekog oblika raka, a do 2030. ta će se brojka popeti na čak 22 milijuna. Od raka je 2012. u svijetu umrlo osam milijuna ljudi, a 12 posto svih registriranih smrtnih slučajeva u svijetu je od posljedica raka.

Podaci su to koje je na predavanju Geni, tumori i pametni lijekovi u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti iznio jedan od naših vodećih znanstvenika iz područja biomedicine i dopisni član HAZU-a Igor Štagljar.

Jako malo karcinoma, naglasio je Štagljar, može se prepisati promjenama, mutacijama, u genima. Mnogo češći razlozi, od 30 do čak 35 posto leže u lošoj prehrani, a bitni uzročnici su i gušenje, pretilost, alkohol. Štoviše, čak 40 posto svih tumora kojima smo podložni može se, kaže Štagljar, izbjeći zdravim načinom života.

S druge strane, od 5 do 10 posto svih tumora leži u genima. Dakle, većina nije nasljedna. Oni koji jesu su rak dojke, jajnika, grlića maternice, debelog crijeva, prostate, gušterače. Osvrnuo se i na nove, lijekove koji se pokušavaju napraviti i koji bi trebali moći kod bolesnika prepoznati zločestu molekulu, povezati se na nju i uništiti ju, dakle pogoditi direktno metu, a ne uništavati i druge, slične, proteine u organizmu i zazivati brojne neugodne nuspojave.

No put razvoja lijeka je dug. Taj proces traje oko 9 godina i trošak je oko milijardu dolara. Za sada postoji oko 80-ak pametnih lijekova i oni su uspjeli produžiti život ljudima do devet mjeseci, kaže Štagljar. Štagljar je govorio i o istraživanjima svog tima na Crk II biomarkeru protiv karcinoma pluća i o velikoj mogućnosti da za četiri do šest godina pacijenti dobiju zaista učinkoviti lijek za rak pluća.

 

IZVOR: Phoenix Newsletter
Večernji list, 09.12.2014., Petra Maretić Žonja 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..