Utrka za Europsku agenciju za lijekove - Kakve pogodnosti nude gradovi od Amsterdama do Zagreba? (Iz medija) Iz medija

Utrka za Europsku agenciju za lijekove - Kakve pogodnosti nude gradovi od Amsterdama do Zagreba? (Iz medija)

Europski gradovi od Amsterdama do Zagreba raznim pogodnostima, poput besplatnog smještaja, veličanstvenih zgrada i besprijekorne selidbe nastoje pridobiti sjedišta dviju važnih europskih agencija koje će nakon Brexita napustiti London.
Europska agencije za lijekove (EMA) i Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA), koje se sada nalaze u Londonu, trebaju novi smještaj nakon 2019. Konkurencija je žestoka jer će svojim budućim domaćinima agencije donijeti veliku gospodarsku korist. Za EMA-u natječe se 19 gradova, među kojima i Zagreb.

 

 

LONDON, 24. kolovoza 2017. (Hina/Reuters) - Europski gradovi od Amsterdama do Zagreba raznim pogodnostima, poput besplatnog smještaja, veličanstvenih zgrada i besprijekorne selidbe nastoje pridobiti sjedišta dviju važnih europskih agencija koje će nakon Brexita napustiti London.   

Europska agencije za lijekove (EMA) i Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA), koje se sada nalaze u Londonu, trebaju novi smještaj nakon 2019.  Konkurencija je žestoka jer će svojim budućim domaćinima agencije donijeti veliku gospodarsku korist.

Za EMA-u natječe se 19 gradova, među kojima i Zagreb. Za EBA-u je pristiglo osam ponuda. 

EMA je veća nagrada jer ima 890 zaposlenih, u usporedbi sa 170 u EBA-i. Uz to, Agencija za lijekove u svoj grad godišnje privlači 36.000 stručnjaka na razne sastanke i konferencije, što je odlično za hotelsku industriju. 

Još važnije, pošto se radi o agenciji koja odobrava i nadgleda sigurnost lijekova, budući grad domaćin mogao biti biti magnetom za farmaceutska i biotehnološka ulaganja. 

"EMA je plodnosna za svaki grad jer privlači nove kompanije koje se žele locirati u Europi", kaže Lars Rebien Sorensen, bivši šef danske farmaceutske tvrtke Novo Nordisk, koji je sada posebni izaslanik kopenhaške kandidature.

"Nije čudno da zemlje pokušavaju 'zasladiti' svoje kandidature kako god mogu", rekao je.

I dok mnogi smatraju da je Frankfurt na Majni veliki favorit za EBA-u, utrka za EMA-u mnogo je otvorenija. Amsterdam, Atena, Barcelona, Beč, Bonn, Bratislava, Bruxelles, Bukurešt, Dublin, Helsinki, Kopenhagen, Lille, Milano, Porto, Sofija, Stockholm, Valletta, Varšava i Zagreb žestoko lobiraju.

Neki kandidati navode da će izgraditi nove urede baš za agencijske potrebe, drugi, pak, da će omogućiti selidbu iz Londona u rekordnom roku. Barcelona, primjerice, nudi smještaj u svom razvikanom tornju Glories, jednoj od najpoznatijih modernih gradskih znamenitosti. 

Milano je ponudio Pirellijev toranj, izgrađen 1958., simbol talijanskog poslijeratnog oporavka, a Atena, pomalo čudno s obzirom da se radi o ustanovi javnog zdravlja, EMA-i nudi staro skladište duhana. 

Beč je obećao da EMA-i 25 godina naplaćivati stanarinu, a Kopenhagen nudi 20 godina besplatnog smještaja. Varšava je, pak, spremna 10 godina naplaćivati samo pola. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković u lipnju je rekao kako su najveći hrvatski aduti za domaćinstvo Europske agencije za lijekove (EMA) snažna tradicija javnog zdravstva i činjenica da je nova članica u kojoj nijedna europska agencija nema sjedište.

Europska komisija će do kraja rujna ocijeniti pristigle prijave, a onda će o tome raspravljati države članice na različitim razinama, između ostaloga i na summitu u listopadu. Konačni odabir lokacije trebao bi se obaviti na sastanku EU-ova Vijeća za opće poslove u studenome.

Glasanje će biti tajno, ali to ne isključuje političku trgovinu. Jedan trač već kaže da je Francuska sprema podržati Frankfurt za bankarsku agenciju, ako Njemačka podrži Lille za agenciju za lijekove. 

Zaposlenici u ove dvije agencije, trenutno smještene u londonskoj financijskoj četvrti Canary Wharf, nemaju pravo glasa o svojoj budućnosti. 

 

 

IZVOR: Hina

https://zdravlje.hina.hr/content/9572899

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..