Upozorenje na toplinske valove i zaštita zdravlja od visokih temperatura (Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba "dr. Andrija Štampar") Iz medija

Upozorenje na toplinske valove i zaštita zdravlja od visokih temperatura (Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba

Prema prognozi DHMZ-a u sljedećim danima potreban je pojačani oprez sunčevom izlaganju u svim klimatskim regijama Republike Hrvatske jer se očekuje nastup velike i vrlo velike opasnosti od toplinskog vala na zdravlje ljudi, što može izazvati sunčanicu, prestanak termoregulacije, pretjeranu vrućinu, grčeve, iznenadni kolaps i pad tlaka, glavobolju, vrtoglavicu, pulsiranje u grudima i ušima, a u najgorim slučajevima može biti i po život opasno.

Obzirom na sustav "Praćenja utjecaja toplinskog vala na zdravlje" na internetskim stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba "dr. Andrija Štampar" možete pratiti upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda na opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Upozorenja možete pratiti svakodnevno, a donosimo i upute vezane uz zaštitu zdravlja od visokih temperatura i UV zračenja. Kada se govori o zaštiti zdravlja od visokih temperatura i zaštiti od UV zračenja treba napomenuti da su posebno ugrožene skupine: djeca, osobe starije dobi, kronični bolesnici i osobe koje rade na otvorenim prostorima.

* Prema prognozi DHMZ-a u sljedećim danima potreban je pojačani oprez sunčevom izlaganju u svim klimatskim regijama Republike Hrvatske jer se očekuje nastup velike i vrlo velike opasnosti od toplinskog vala na zdravlje ljudi, što može izazvati sunčanicu, prestanak termoregulacije, pretjeranu vrućinu, grčeve, iznenadni kolaps i pad tlaka, glavobolju, vrtoglavicu, pulsiranje u grudima i ušima, a u najgorim slučajevima može biti i po život opasno. U danima vrlo velike opasnosti nastupa toplinskog vala izbjegavajte direktno izlaganje suncu između 10,00 i 17,00 sati, pijte dovoljno tekućine (vodu ili nezaslađeni čaj), pića bez alkohola, nosite laganu zaštitnu odjeću i obuću, sunčane naočale, šešir, smanjite fizički napor, držite se hlada, rashladite se boravkom u hladnijim prostorima, tuširanjem mlakom vodom. Starije i djecu (i kućne ljubimce) ne ostavljajte bez nadzora na suncu; jedite hranu bogatu vodom (svježe voće i povrće, juhe i smoothie).

Upozorenje na toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje.

 

 

pozor vrućine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IZVOR: NZJZZG Andrija Štampar

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..