Predstavljena Deklaracija o Nacionalnom planu za borbu protiv zloćudnih bolesti u RH Iz medija

Predstavljena Deklaracija o Nacionalnom planu za borbu protiv zloćudnih bolesti u RH

U Ministarstvu zdravlja održan je plenarni sastanak na kojem je predstavljena Deklaracija o Nacionalnom planu za borbu protiv zloćudnih bolesti u Republici Hrvatskoj, u skladu sa Strateškim okvirom usmjerenim ka poboljšanju zdravlja populacije Zdravlje 2020.

 

Na sastanku su, uz ministra doc.dr.sc. Daria Nakića, sudjelovali zamjenik ministra Ivan Bekavac dr.med., predsjednica Odbora za zdravstvo Hrvatskog sabora Ines Strenja-Linić dr.med., te direktor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje mr.sc. Fedor Dorčić, dr.med.

Plenarni sastanak je moderirao doc.dr.sc. Ranko Stevanović, a doc.dr.sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prezentirao je rezultate Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka dojke, raka debelog crijeva i raka maternice, financiranih djelomično i iz Prijelaznog instrumenta Europske unije za Republiku Hrvatsku.

Nacionalni programi za rano otkrivanje raka fokus stavljaju na prevenciju i brz ulazak u proceduru liječenja oboljelih pacijenata, uzimajući u obzir i visok postotak od 27,8% udjela raka kao jednog od uzroka smrti u Republici Hrvatskoj.

Ministar zdravlja doc.dr.sc. Dario Nakić istaknuo je kako se na taj način poboljšava liječenje i produžuje život pacijenata koji pate od zloćudnih bolesti te da donošenje ove Deklaracije predstavlja prvi korak u donošenju Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti. Budući da su potencijalne prepreke programa potkapacitiranost i nedovoljna zakonska podloga za njihovu bolju implementaciju te je upravo zato pokrenuta inicijativa da u proceduru Hrvatskog Sabora uđe i Deklaracija o Nacionalnom planu za borbu protiv zloćudnih bolesti, kako bi se povećala kvaliteta liječenja i prevencija istih.

Nakon predstavljanja Deklaracije uslijedila je rasprava na kojoj su sudjelovali dionici iz različitih zdravstvenih institucija, tijela državne uprave i predstavnika udruga civilnog društva te su izmijenjena iskustva i dane preporuke provođenja za poboljšanje ovog dokumenta prije njegovog formalnog ulaska u zakonodavnu proceduru.

 

 

IZVOR: Ministarstvo zdravlja

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..