Može online, ali po lijek samo u ljekarnu! Iz medija

Može online, ali po lijek samo u ljekarnu!

Ljekarnici i farmaceuti zagovaraju model prema kojem se lijek podiže isključivo u ljekarnama.
U Hrvatskom farmaceutskom društvu podsjećaju na zaključke Europskog ravnateljstva za kakvoću lijekova i zdravstvenu skrb Vijeća Europe na konferenciji održanoj nedavno u Hrvatskoj na temu prodaje lijekova putem interneta. "Vodeći regulatorni stručnjaci iz EU zaključili su kako je proces prodaje lijekova putem interneta vrlo složen i fragmentiran, uz brojne dvojbe o pravnoj i praktičnoj izvedbi takvog oblika prodaje lijekova, njihovoj distribuciji do pacijenta, sigurnom pristupu prikladnom i sigurnom lijeku, stručnom informiranju o lijeku", podsjećaju u Društvu.

 

Prodaja lijekova putem interneta vrlo je složena, uz dvojbe o praktičnoj izvedbi

Iako je pravilnik o prodaji lijekova preko interneta, koji bi ovih dana trebao stupiti na snagu, propisao da lijekove online mogu prodavati samo ljekarne, farmaceuti se i dalje oštro protive takvoj liberalizaciji tržišta.

Pozivajući se na Zakon o lijekovima, Hrvatska ljekarnička komora (HLJK) i Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) tvrde da je lijekove moguće kupiti isključivo u ljekarni te se protive dostavi lijekova, iako je upravo to osnovni motiv korisnicima koji žele kupovati lijekove preko interneta. Usto, na uvođenje internetske prodaje lijekova putem sigurnih kanala, upravo kako bi se izbjegla trgovina na crno i tržište krivotvorenih lijekova, Hrvatsku obvezuje i regulativa Europske unije, podsjećaju u Ministarstvu zdravlja. 

 

Jedinstven logotip 

"Provedbenom uredbom Europske komisije koja je na snazi od 1. srpnja ove godine propisano je korištenje jedinstvenog logotipa za sve države članice, koji su obvezni koristiti svi pravni subjekti koji će se baviti online prodajom lijekova. Donošenje pravilnika nije novost, određeno je Zakonom o lijekovima još prije dvije godine. Temeljem pravilnika, svi oni subjekti koji podnesu zahtjev za online prodaju lijekova i ispune propisane uvjete morat će istaknuti jedinstveni logotip kako bi se zaštitila internetska prodaja lijekova. Inače, pravilnikom i Zakonom o lijekovima propisano je da se online prodajom, isključivo točno definiranih bezreceptnih lijekova, mogu baviti samo ljekarne", pojasnili su iz Ministarstva zdravlja, dodajući da se pravilnik još dorađuje u suradnji sa strukom.Struka pak smatra da s pravilnikom ne treba žuriti, barem dok se ne nađu optimalna rješenja vezana ponajprije uz transport lijekova u slučaju njihove dostave, što je u prijedlogu pravilnika koji im je Ministarstvo poslalo na uvid u lipnju nedorečeno.

U pravilniku se navodi tek kako je ljekarna "obvezna korisniku u najkraćem roku isporučiti lijek, i to u skladu s odobrenim uvjetima čuvanja, te osigurati da se ne ugrozi kakvoća lijeka i identifikacija lijeka".  Ako pak dostavu provodi neki drugi subjekt, onda se ona provodi temeljem sklopljenog ugovora s ljekarnom. Hrvatska ljekarnička komora od Ministarstva zdravlja traži da se navedene stavke u potpunosti izbrišu iz pravilnika. "Ako se želi liberalizirati tržište uvođenjem internetskih ljekarni, zagovaramo model prema kojem se lijek podiže isključivo u ljekarnama, što je u skladu sa Zakonom o lijekovima i mrežom ljekarni u RH", kažu u Komori.

U Hrvatskom farmaceutskom društvu podsjećaju na zaključke Europskog ravnateljstva za kakvoću lijekova i zdravstvenu skrb Vijeća Europe na konferenciji održanoj nedavno u Hrvatskoj na temu prodaje lijekova putem interneta.  "Vodeći regulatorni stručnjaci iz EU zaključili su kako je proces prodaje lijekova putem interneta vrlo složen i fragmentiran, uz brojne dvojbe o pravnoj i praktičnoj izvedbi takvog oblika prodaje lijekova, njihovoj distribuciji do pacijenta, sigurnom pristupu prikladnom i sigurnom lijeku, stručnom informiranju o lijeku", podsjećaju u Društvu.

 

Samo bez recepta 

Inače, prema navedenom pravilniku, lijekove će online moći prodavati samo ljekarne koje će na svojim stranicama uz vlastite morati imati podatke o lijekovima koji su dostupni online, i to mogu biti samo lijekovi koji se izdaju bez recepta. Također, bit će moguća pretraga lijekova po indikacijama, a uz podatke o lijeku bit će navedena cijena, kao i link na upute o korištenju. Ako ljekarna ima uslugu dostave, propisuje pravilnik, na stranicama treba navesti cijenu te usluge. 

 

 

IZVOR: www.poslovni.hr, Marija Crnjak

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..