Lijekovima nije mjesto na policama trgovina (Iz medija) Iz medija

Lijekovima nije mjesto na policama trgovina (Iz medija)

Ljekarnici smatraju kako ljekarne nikad nisu bile niti će biti samo trgovine lijekovima, već je riječ o javno dostupnim zdravstvenim jedinicama za sigurnu opskrbu lijekovima, ali i za prevenciju zdravlja, edukaciju o lijekovima i zdravom načinu života. Petogodišnji studij FBF-a te stalna stručna edukaciju ljekarnika ne čine prodavačem već stručnim zdravstvenim radnikom educiranim za izdavanje i savjetovanje o lijekovima, napominje predsjednik HUP-Udruge ljekarnika Dario Petek ...

 

Tržište lijekova i medicinskih proizvoda u Republici Hrvatskoj je jedno od većih iz perspektive gospodarskih djelatnosti jer je riječ o tvrtkama koje godišnje uprihođuju više od 10 milijardi kuna. U Hrvatskoj je registrirano više od 300 tvrtki u ovoj djelatnosti, no može se reći da glavnu riječ vode četiri ključna igrača: Medika, kao najveća i jedina veledrogerija u domaćem vlasništvu, a za vrat joj pušu konkurenti Phoenix Farmacija, Medical Intertrade i Oktal Pharma. Lani je Medika od prodaje uprihodovala 2,27 milijardi kuna, uz neto dobit od 61,3 milijuna kuna.

 

Danas govorimo o svakodnevnim promjenama koje hrvatske ljekarne prolaze kroz različite reorganizacije, promjene vlasničke strukture, kad se traže najbolji modeli ustroja te se uvode europski standardi u distribuciju lijekova, kaže pomoćnica direktora Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić te dodaje da će trendovi koji dolaze iz Europe u smislu širenja ljekarničkog posla ili prodaje bezreceptnih proizvoda u maloprodajnim lancima sigurno zahvatiti i Hrvatsku, no samo je pitanje u kojem obliku i obujmu. Upravo je prodaja bezreceptnih lijekova izvan sustava ljekarni uzburkala odnose u farmaceutskom svijetu.

 

Ljekarnici smatraju kako ljekarne nikad nisu bile niti će biti samo trgovine lijekovima, već je riječ o javno dostupnim zdravstvenim jedinicama za sigurnu opskrbu lijekovima, ali i za prevenciju zdravlja, edukaciju o lijekovima i zdravom načinu života. Petogodišnji studij FBF-a te stalna stručna edukaciju pod nadzorom Hrvatske ljekarničke komore ljekarnika ne čine prodavačem već stručnim zdravstvenim radnikom educiranim za izdavanje i savjetovanje o lijekovima, napominje predsjednik HUP-Udruge ljekarnika Dario Petek, ističući kako je ljekarničko tržište u Hrvatskoj jedno od najkonkurentnijih i najorganiziranijih dijelova zdravstvenog sustava. Kad je riječ o stavljanju lijekova u prodaju na police trgovačkih lanaca, Petek podsjeća da postoje propisi koji definiraju kako se otvaraju i vode ljekarne te specijalizirane trgovine za prodaju lijekova i ortopedskih pomagala na malo. Lijek mora ostati pod nadzorom ljekarnika, a ne na policama trgovina. Takva praksa uobičajena je u većini europskih zemalja poput Njemačke, Francuske, Austrije, Belgije, kaže Petek.

 

Prema evidenciji Hrvatske ljekarničke komore, u Hrvatskoj je 1160 ljekarni, odnosno oko 26 ljekarni na 100.000 stanovnika, što je iznad europskog prosjeka. U Hrvatskoj tako jedna ljekarna dolazi na 3700 stanovnika, dok je EU prosjek 4500 stanovnika. Nije jednostavno ni otvoriti novu ljekarnu jer udaljenost između dvije mora biti najmanje 200 metara u mjestima sa 500.000 stanovnika, odnosno 300 metara u mjestima od 100.000 do 500.000 stanovnika, dok u mjestima s manje od 100.000 stanovnika udaljenost između dviju ljekarni mora biti minimalno 500 metara. I, naravno, u njoj moraju biti zaposleni magistri farmacije. Tijekom zadnja dva i pol desetljeća hrvatski ljekarnici, magistri farmacije, unaprijedili su uslugu koju pružaju svojim korisnicima na razinu koje se ne bi postidjela ni jedna članica EU-a. Neki dijelovi, kao što je primjerice e-recept, napredna su iznimka i daleko ispred ostalih zemalja, ističe Petek te napominje kako se ulaskom Hrvatske u EU ljekarnama promijenilo malo toga jer smo i prije bili usklađeni s propisima EU-a te najboljom ljekarničkom praksom.

 

No, problemi koji muče sve one u trgovanju lijekovima je produženi rok plaćanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ali i potplaćena vrijednost ljekarničke usluge za izdavanje lijekova na recept te ortopedskih pomagala. Ljekarnici također smatraju da bi radi bolje konkurentnosti hrvatskih ljekarni u odnosu na zemlje u okruženju trebalo uskladiti razinu PDV-a za bezreceptne lijekove na pet posto kakav imaju i receptni lijekovi. Prema podacima HGK-a procjene o veličini tržišta govore o tome daje omjer lijekova na recept i bezreceptnih lijekova u odnosu otprilike 85 posto naprama 15 posto, s time da u zadnje dvije godine raste trend kupovanja bezreceptnih lijekova, bio proizvoda i health proizvoda. Tako primjerice potražnja za bio proizvodima raste po stopi i do 30 posto godišnje.

 

IZVOR:

Phoenix Newsletter, Privredni vjesnik, Ilijana Grgić

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..