Iz medija: Vlada Republike Hrvatske osnovala Radnu skupinu za dovođenje Europske agencije za lijekove (EMA) u Hrvatsku! (Lider) Iz medija

Iz medija: Vlada Republike Hrvatske osnovala Radnu skupinu za dovođenje Europske agencije za lijekove (EMA) u Hrvatsku! (Lider)

Vlada je donijela odluku o osnivanju radne skupine kojoj je zadatak pripremiti kandidaturu Hrvatske za sjedište Europske agencije za lijekove...

 

Vlada je donijela odluku o osnivanju radne skupine kojoj je zadatak pripremiti kandidaturu Hrvatske za sjedište Europske agencije za lijekove. U toj radnoj skupini imenovani su:

 • ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je ujedno i predsjednik,
 • Davor Ivo Stier, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova,
 • Goran Marić ministar državne imovine
 • Zdravko Marić, ministar financija
 • Pavo Barišić, ministar znanosti i obrazovanja,
 • Gari Cappelli, ministar turizma
 • Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede,
 • Siniša Tomić, ravnatelj Agencije za lijekove i medicinske proizvode
 • Dubravka Vlašić Pleše, savjetnica premijera

 

Radna skupina mora obaviti sve pripremne radnje za kandidaturu Hrvatske za sjedište Europske agencije za lijekove (EMA) , uključujući analizu kriterija za premještanje Agencije; analizu troškova smještanja sjedišta Agencije na državni proračim Republike Hrvatske; identificiranje nekretnina koje su primjerene potrebama Agencije i druge aktivnosti; pripremu relevantnih dokumenta za kandidaturu; te nastavno na provedbu navedenog i lobiranje kroz diplomatskostručne kanale.

Uglavnom, sjedište EMA-e u Hrvatskoj, a Zagreb je po izještavanju medija jedina konkurentna lokacija, uveliko bi doprinijelo gospodarskom razvoju Hrvatske i dodatnom značajnom pozicioniranju naše zemlje i Grada Zagreba na karti Europe.

– Iako je konkurencija velika, smatramo da Zagreb kao potencijalni Grad –domaćin, ima itekako što ponuditi te želimo da nas Europska komisija shvati kao ozbiljnog kandidata – kaže Mirka Jozić, pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, radi i poduzetništvo.

Pored činjenice da niti jedna europska agencija nije smještena u Hrvatskoj, Jozić  ističe komparativne prednosti Zagreba:

 1. Znanstveno okruženje – Zagreb je sveučilišni grad gdje se svake godine upiše oko 70.000 studenata. Pored Sveučilišta u Zagrebu imamo i razvijenu znanstveno-istraživačku infrastrukturu koja uključuje sve naše međunarodno priznate institute, BICRO-biocentar sa svojim sofisticirano opremljenim laboratorijima, uz razvijenu farmaceutsku industriju duge tradicije, kliničke bolničke centre, te značajne biomedicinske inovacijske centre izvrsnosti.
 2. Infrastrukturu i dobar geostrateški položaj – EMA zahtijeva oko 26.400 m2 prostora. U Zagrebu imamo veliki broj poslovnih tornjeva u privatnom vlasništvu na atraktivnim lokacijama, koji mogu zadovoljiti potrebe smještaja EMA-e. Zgrada Sveučilišne bolnice, bila je samo jedan od prijedloga da se jednim svojim dijelom stavi u funkciju sjedišta EMA-e.
 3. Još jedna od konkurentskih prednosti Zagreba je sigurnost grada i politička stabilnost. Zagreb se izbrendirao kao siguran grad, grad zajedništva, gdje nisu zabilježeni ispadi vjerskog radikalizma. Vjerujemo da će se trenutni problemi na nacionalnoj razini riješiti vrlo brzo i da neće štetiti u razmatranju Zagreba kao ozbiljnog kandidata.
 4. Kvaliteta života u Zagrebu je na zavidnoj razini. Uz kvalitetnu hranu i bogatu gastronomsku ponudu, Zagreb je grad po mjeri čovjeka, ni prevelik niti premali, sa bogatim kulturnim i društvenim sadržajima, sa zavidnom ponudom infrastrukture za sport i rekreaciju. Zagreb se može pohvaliti visokom kakvoćom zraka, velikim brojem parkova i zelenih površina.
 5. Program na engleskom ili njemačkom jeziku odvija se u 57 vrtića na području Grada Zagreba, a Zagreb također ima i 6 međunarodnih osnovnih škola u kojima se program odvija na engleskom, njemačkom ili francuskom jeziku. Pored osnovnih, u Zagrebu je i 7 gimnazija na stranim jezicima sa međunarodnim programima
 6. Troškovi stanovanja i općenito troškovi života u Zagrebu su znatno niži od troškova života u konkurentskim gradovima, za smještaj visoke kvalitete u stambenim vilama.
 7. Radi turističkog booma koji je zahvatio Zagreb, šire se hotelski kapaciteti, a i kongresni turizam je na zavidnoj razini, tako da Zagreb može udovoljiti potrebama gostiju na brojne simpozije koji bi se preko EMA-e organizirali tijekom godine.

Države članice zainteresirane za smještanje EMA-e, ali  i Europskog nadzornog tijela za bankarstvo, svoje detaljne ponude moraju predati do 31. srpnja ove godine.

 

 

IZVOR:
Lider, Tin Bašić

https://lider.media/aktualno/biznis-i-politika/hrvatska/vlada-osnovala-radnu-skupinu-za-ema-u/

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..