HALMED među deset najuspješnijih po prijavama nuspojava Iz medija

HALMED među deset najuspješnijih po prijavama nuspojava

Hrvatska se uvrstila među prvih deset zemalja u svijetu po broju zaprimljenih prijava sumnji na nuspojave lijekova na milijun stanovnika, pokazuju najnoviji podaci Uppsala Monitoring Centra (UMC), suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji vodi svjetsku bazu nuspojava VigiBase.

 

Hrvatska se uvrstila među prvih deset zemalja u svijetu po broju zaprimljenih prijava sumnji na nuspojave lijekova na milijun stanovnika, pokazuju najnoviji podaci Uppsala Monitoring Centra (UMC), suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji vodi svjetsku bazu nuspojava VigiBase.

Taj uspjeh, ističu u HALMED-u, rezultat je njihovih zajedničkih napora sa svim zdravstvenim radnicima, pacijentima i nositeljima odobrenja za stavljanje lijekova u promet koji redovito prijavljuju sumnje na nuspojave. Veći broj prijava, kažu, pokazatelj je kvalitete sustava, a svaka dodatna prijava znači dodatnu informaciju o lijeku za korisnike i zdravstvene radnike, što u konačnici dovodi do sigurnije primjene lijekova.

Duga hrvatska tradicija praćenja sigurnosti lijekova obilježena je brojnim uspjesima te se Hrvatska posljednjih godina redovito nalazi među prvih 20 država u svijetu po broju i kvaliteti prijava nuspojava na milijun stanovnika.

Farmakovigilancijske aktivnosti koje provodi HALMED kontinuirano dovode do porasta broja prijava sumnji na nuspojave. U kolovozu 2012. godine HALMED je prvi u svijetu započeo s korištenjem on-line aplikacije Uppsala Monitoring Centra, kojom se pacijentima omogućuje prijavljivanje sumnji na nuspojave putem internetske stranice HALMED-a. Usto, HALMED je na nacionalnoj razini proveo javnu edukativnu kampanju kojom se promovira važnost prijavljivanja nuspojava i čitanja upute o lijeku te pripremio vodič kroz prijavljivanje nuspojava namijenjen pacijentima. Također, HALMED je u 2015. godini započeo inovativnu suradnju s kazalištem Mala scena u svrhu promicanja važnosti pravilne primjene lijekova i prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova među djecom, mladima i odraslima. 

S praksom prijavljivanja sumnji u nuspojave u Hrvatskoj se počelo 1974., nepunih deset godina nakon Velike Britanije, kolijevke spontanog prijavljivanja nuspojava u svijetu.

Povodom četrdesete obljetnice spontanog prijavljivanja sumnji u nuspojave lijekova u Hrvatskoj, koja je obilježena prošle godine, HALMED je na svojim internetskim stranicama priredio niz informativnih tekstova okupljenih u prigodnu rubriku kako bi pacijente i korisnike lijekova pobliže upoznao s važnošću i načinima prijavljivanja nuspojava, kao i sa sustavom praćenja sigurnosti primjene lijekova u Hrvatskoj.

Prijavljivanje nuspojava iznimno je važno jer analiza prikupljenih podataka omogućuje bolje razumijevanje sigurnosnog profila lijeka te propisivanje i uzimanje lijekova na najučinkovitiji i najsigurniji mogući način. Time se hrvatskim pacijentima neprekidno osiguravaju kvalitetni i sigurni lijekovi te se izravno pridonosi zaštiti javnoga zdravlja, kao i zdravlja svakog pojedinog pacijenta koji lijek primjenjuje, ističu u HALMED-u.

 

IZVOR: Hina

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..