Farmaceuti izbacili najviše novih lijekova u posljednjih 17 godina Iz medija

Farmaceuti izbacili najviše novih lijekova u posljednjih 17 godina

Istraživanja i razvoj globalne farmaceutske industrije najviša su u ovom stoljeću.
Onkološki lijekovi unazad nekoliko godina predvode na listi novih lijekova jer se u istraživanja te vrste ulaže gotovo trećina novca predviđenog za razvoj.

 

Istraživanja i razvoj globalne farmaceutske industrije najviša su u ovom stoljeću.

Prema podacima Thomson Reutersa, prošle je godine lansirano 46 novih lijekova ili spojeva što je najviše u posljednjih 17 godina. Godinu ranije na tržište je izbačeno 29 novih lijekova. Lanjske novosti uključuju dva nova lijeka protiv karcinoma koji pomažu da se imunološki sustav tijela lakše bori sa stanicama tumora. Inače, onkološki lijekovi unazad nekoliko godina predvode na listi novih lijekova jer se u istraživanja te vrste ulaže gotovo trećina novca predviđenog za razvoj.

Međutim, uz primjetan skok novih lijekova primjetna je i sve veća uspješnost u završnim fazama kliničkih ispitivanja. Tako je u prošle tri godine napušteno 56 projekata u trećoj fazi ispitivanja nasuprot njih 68 u razdoblju između 2009. i 2011. godine.  "Općenito, farmaceutska industrija je u vrlo dobroj formi", ističe Philip Miller, stariji direktor za klinička i regulatorna pitanja u Thomson Reutersu. Dodaje kako je industrija profitirala od okretanja prema razvoju posebnih lijekova za rijetke bolesti koji kroz klinička ispitivanja prolaze brže od lijekova za masovno tržište. 

 

IZVOR: www.poslovni.hr, Tomislav Pili

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..