VAŽNO! Obavijest za ljekarnike za provođenje 8. hrvatskog dana ljekarni Hrvatska

VAŽNO! Obavijest za ljekarnike za provođenje 8. hrvatskog dana ljekarni

Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH, osmu godinu uzastopce organiziraju obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni, na datum koji je simboličan po prvom spomenu ljekarne na području Hrvatske, u Trogiru 29. listopada 1271. Tema ovogodišnjeg 8. hrvatskog dana ljekarni je „Trudnice, o samoliječenju u trudnoći posavjetujte se s ljekarnikom“, kojom želimo približiti javnosti kako ljekarnik savjetima može pomoći u sprječavanju posljedica neodgovornog i neinformiranog samoliječenja trudnica.

 

 

 

Poštovane kolegice i kolege ljekarnici!

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora, ove godine u  suradnji s tvrtkom Atlantic Grupa, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH, osmu godinu uzastopce organiziraju obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni, na datum koji je simboličan po prvom spomenu ljekarne na području Hrvatske, u Trogiru 29. listopada 1271.

Partner u distribuciji materijala i ove je godine naša najveća i najstarija veledrogerija Medika.

Ukoliko neke od ljekarni eventualno ne surađuju s Medikom, molimo da nam pravovremeno jave kako bismo im osigurali materijale putem drugih distributivnih kanala.

 

Cjelokupni projekt obilježavanja Hrvatskog dana ljekarni osmišljen je radi promicanja ljekarništva i ljekarničke struke u javnosti te ljekarne kao mjesta, gdje se uz izdavanje lijekova i drugih proizvoda za zdravlje, mogu dobiti stručni savjeti o pravilnoj i racionalnoj uporabi lijekova, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i poboljšanju kvalitete života. Ujedno želimo istaknuti vrijednost ljekarničke struke u zdravstvenom sustavu, unaprijediti stav medija i javnosti o našoj struci, naglasiti kompetencije i naobrazbu ljekarnika te ukazati na doprinos ljekarnika pri liječenju, očuvanju zdravlja i odgovornom ponašanju ljudi prema svom zdravlju.

 

Nakon uspješnog obilježavanja Hrvatskog dana ljekarni prethodnih sedam godina, vjerujemo da je taj dan već postao prepoznatljiv dan naše struke, kojeg ćemo i nadalje, nadamo se s veseljem obilježavati. Uspjeh ovog projekta ovisi o svima nama!

 

Tema ovogodišnjeg 8. hrvatskog dana ljekarni je „Trudnice, o samoliječenju u trudnoći posavjetujte se s ljekarnikom“, kojom želimo približiti javnosti kako ljekarnik savjetima može pomoći u sprječavanju posljedica neodgovornog i neinformiranog samoliječenja trudnica. Ljekarnik je, kao integrativni dio primarne zdravstvene zaštite i zdravstvenog sustava općenito, vrlo često prvi zdravstveni djelatnik koji se susreće s upitima pacijentica i savjetovanje vezano uz primjenu lijekova i bezreceptnih proizvoda tijekom trudnoće. Naglasak će biti na zaključku kako su u samoliječenju, bez savjeta ljekarnika, moguće brojne poteškoće, pogreške i rizici poput: nerazumijevanja namjene i djelovanja lijeka, pogrešnog doziranja, nepravilne primjene, nerazumijevanja kontraindikacija, interakcija i nuspojava koje mogu biti opasne po zdravlje trudnice i djeteta. Ljekarnici imaju presudnu važnost u komunikaciji s trudnicama, te mogu značajno utjecati na njihovo sigurno i odgovorno samoliječenje kod najčešćih blažih zdravstvenih tegoba.

 

Molimo Vas i Vaše suradnike da se pripremite za obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni. Obratite pažnju na tekst istaknut na plakatu te pročitajte letak namijenjen pacijenticama / trudnicama, jer će Vas na temelju tih informacija vjerojatno najviše pitati. Ukoliko je netko od Vaših djelatnika u ljekarni propustio sudjelovati na tečaju stalnog usavršavanja u okviru javnozdravstveno-edukativnog Projekta SUTRA- Samoliječenje U Trudnoći i tijekom dojenjA, pozivamo ih da nam se pridruže na edukaciji za zdravstvene djelatnike 18. listopada 2014. u Zagrebu ( više detalja o terminu održavanja na www.farmaceut.org ), jer je ovogodišnja tema Hrvatskog dana ljekarni idealan poticaj za dodatnom edukacijom na području samoliječenja trudnica.

Nastojte da tog dana Vaša ljekarna bude lijepo uređena i ugodno mjesto za razgovor, a za pacijente / građane možete pripremiti i neku sitnicu (voće, promotivne uzorke…) što prepuštamo Vašim mogućnostima i kreativnosti.

Vrlo je važno da s aktivnostima vezanim za obilježavanje Dana ljekarni upoznate sve djelatnike u ljekarni.

Molimo Vas da plakate (2 kom.) s najavom 8. hrvatskog dana ljekarni, koje ćete dobiti dostavom Medike, čim stignu izložite na vidnom mjestu u ljekarni (u izlogu, na ulaznim vratima ili u oficini). Nastojat ćemo da ih dobijete nekoliko dana ranije da bi ih pacijenti / trudnice pravodobno uočili te 29. listopada došli u ljekarnu ako žele više informacija i savjeta o samoliječenju u trudnoći i tijekom dojenja.

 

Na ovogodišnji Dan ljekarni, pacijentice / trudnice posebice upoznajte s rizicima neodgovornog i neinformiranog samoliječenja izvan nadzora zdravstvenih djelatnika (uručite im prigodan letak) kao i s nužnosti brige za očuvanje zdravlja i promjeni životnih navika, ako je potrebno, za što danas postoje brojne mogućnosti.

 

Potičemo Vas da u svojim sredinama istupate u medijima i promovirate ovogodišnju temu i značenje Dana ljekarni, a time i ulogu ljekarnika u društvu.

Vjerujemo da će javnost i mediji prepoznati važnost ove ljekarničke aktivnosti. 

Učinimo Hrvatski dan ljekarni  "danom otvorenih vrata ljekarni“ za pacijente i javnost te se dodatno angažirajmo da naša plemenita i zahtjevna struka ima svoj prepoznatljiv, tradicionalni dan s ciljem promicanja ljekarništva u zdravstvenom sustavu i  društvu općenito.

 

Srdačan pozdrav!

 

Organizatori

HRVATSKO FARMACEUTSKO DRUŠTVO I HRVATSKA LJEKARNIČKA KOMORA

 

 

****************************************************************************************************************

 

VAŽNE NAPOMENE

 

1) MATERIJALI KOJE SVAKA LJEKARNA DOBIVA BESPLATNO

Materijal koji svaka ljekarna dobiva za obilježavanje 8. hrvatskog dana ljekarni:

- 2 plakata 60 x 80 cm

- 50 kom. letaka za trudnice

- 1 dopis za ljekarnike

 

****************************************************************************************************************

 

2) PRIRUČNIK ZA TRUDNICE KOJE LJEKARNA MOŽE KUPITI I BESPLATNO DIJELITI SVOJIM TRUDNIM PACIJENTICAMA

Obavještavamo ljekarnike da vezano za obilježavanje 8. hrvatskog dana ljekarni (29. listopada), povrh materijala kojeg će svaka ljekarna dobiti BESPLATNO putem veledrogerijske dostave, u uredu HFD-a mogu nabaviti:

  • Pakete od po 5 kom. Priručnika “Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja“ = 150 kn (PDV je uračunat u cijenu)
  • Pakete od po 10 kom. Priručnika “Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja“ = 280 kn (PDV je uračunat u cijenu)

Odlični i korisni edukativni priručnici su izdani od HFD-a za potrebe Javnozdravstvenog projekta SUTRA, te ih na taj dan u ljekarni možete pokloniti zainteresiranim trudnicama.

Poštarina se plaća pouzećem.

Priručnici se mogu podići i osobno u uredu HFD-a.

Priručnike se može naručiti u uredu HFD-a, tel. 01 48 72 849, e-mail: office1@farmaceut.org

 

 

Za dodatne informacije možete se obratiti:

dr. sc. Maji Jakševac Mikša, Hrvatsko farmaceutsko društvo, Masarykova 2, Zagreb,

tel.: 01/ 48 72 849

info@farmaceut.org

www.farmaceut.org

 

 

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..