Uz senzibilizaciju javnosti, važna je i edukacija! Edukativnim programom na Zrinjevcu, Europa Donna obilježila Dan zdrave dojke Hrvatska

Uz senzibilizaciju javnosti, važna je i edukacija! Edukativnim programom na Zrinjevcu, Europa Donna obilježila Dan zdrave dojke

U povodu obilježavanja Dana zdrave dojke, Udruga Europa Donna Hrvatska organizirala je u Glazbenom paviljonu parka Zrinjevac u Zagrebu prigodan edukativni program. Između ostalog, na Zrinjevcu se educiralo građane o važnosti samopregleda, mogli su izmjeriti krvni tlak te analizirati sastav tijela. Bio je prisutan i partner Udruge, tvrtka Salvus, koja se tijekom listopada priključila akciji Darujmo ružičasti život te nutricionisti iz Nutrilife centra i magistri farmacije iz ZU Ljekarne Pablo.

 

 

 

Zagreb, 15. listopada 2016. – U organizaciji udruge Europa Donna Hrvatska, u Glazbenom paviljonu parka Zrinjevac u Zagrebu obilježen je Dan zdrave dojke. Europa Donna je 15. listopada proglasila Danom zdrave dojke za čitavu Europu kako bi podsjetila javnost na važnost ranog otkrivanja raka dojke te važnost usvajanja životnih navika koje mogu utjecati na zdravlje dojki kako bi se u budućnosti smanjio rizik obolijevanja. Znanstveno je dokazano da se u velikom broju slučajeva (gotovo 30%) rak dojke može prevenirati usvajanjem zdravih životnih navika kroz redovito bavljenje sportom te konzumirajući pravilno izbalansiranu hranu.

 

 

Kako bi educirali žene o važnosti i načinu samopregleda, liječnici koji se profesionalno već dugi niz godina bave bolestima dojke I koji snažno podupiru rad Europa Donne, su na modelu ženskih grudi pokazivali na koji se način žene mogu pravilno samopregledati. Osim s liječnicima, građani su se mogli posavjetovati i s nutricionistima, izmjeriti krvni tlak te analizirati sastav tijela, a prisutni magistri farmacije su im pojašnjavali o čemu se sve mogu s ljekarnikom posavjetovati kada je riječ o prevenciji, riziku i liječenju raka dojke.

 

 

Predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, doc. dr. sc. Vesna Ramljak, prim. dr. med., podsjetila je na poražavajuće statistike i poslala poruku ženama da pravovremeno odlaze na preglede dojki te da u svoje svakodnevne rutine ne zaborave uključiti samopregled. Europa Donna Hrvatska je dio međunarodnog udruženja Europa Donna- The Breast Cancer Coalition, stoga je inicijativa okupljanja na Zrinjevcu doprinos globalnim aktivnostima u osvještavanju i edukaciji žena o raku dojke!

“Važnost prevencije u sprječavanju nastanka bilo kojeg raka, pa tako i raka dojke, je neprocjenjiva. Usvajanje i održavanje zdravih prehrambenih navika, tjelesne i psihičke kondicije, izbjegavanje štetnih navika itekako su važni i mogu pomoći u preveniranju raka dojke. Cilj ove edukacije je, među ostalim, upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke jer se preko 95% pacijenata može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju. Zato su danas okupljeni liječnici skrenuli pažnju ženama na važnost samopregleda te im pokazali na modelu kako to ispravno učiniti”, istaknula je doc. dr. sc. Vesna Ramljak i dodala kako Europa Donna Hrvatska obilježava ružičasti mjesec i prikuplja novac za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.

 

 

Poruku o važnosti pravovremene edukacije i podrške ženama s Harvard Medical School-a je ovom prigodom uputio prof. dr. sc. Stjepan Orešković: "Ni jedna simbolika nije slučajna. 1:100. Jedan na sto karcinoma dojke muškarca u odnosu na žene. To nije  samo BRCA1 i BRCA2. To nije apsolutna raspodjela genetskih predispozicija. To je poziv za  više tolerancije, prava, odgovornosti i zdrave ljubavi."

 

 

Podsjećamo, aparat za intraoperativno zračenje omogućuje pacijentima da već tijekom samog operativnog zahvata prime terapiju zračenjem, a osim što smanjuje emisije zračenja, olakšava tijek liječenja i sam oporavak. Naime, umjesto 25-30 dolazaka na terapiju zračenjem, pacijent može već nakon nekoliko dana biti u krugu obitelji i na radnome mjestu. U prikupljanju 4,5 milijuna kuna potrebnih za kupnju spomenutog aparata, pomaže im tvrtka Salvus koja tijekom listopada u ljekarnama diljem Hrvatske prodaje Solgarov proizvod Skin, Nails and Hair označen ružičastom vrpcom, a 10 kuna od svake prodane bočice donira udruzi Europa Donna Hrvatska.

 

 

Dan zdrave dojke podržao je ministar zdravlja, doc. dr. sc. Dario Nakić, izaslanik Predsjednice RH dr. sc. Tomislav Madžar, mandatar za sastav nove vlade, mr. sc. Andrej Plenković, prof. dr. sc.Drago Prgomet , doc. dr. sc. Ranko Stevanović, voditelj službe za javno zdravstvo, dr. Ivana Portolan Pajić, voditeljica odjela za zdravstvo Grada Zagreba, Gzim Redžepi, zamjenik pročelnice gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, brojni liječnici koji su se pridružili obilježavanju ovog dana u Glazbenom paviljonu parka Zrinjevac i koji se svakodnevno susreću sa problematikom karcinoma dojke : ravnatelj KBC Sestre milosrdnice prof. dr. sc. Mario Zovak, predstojnik Klinike za tumore prof. dr. sc. Danko Velimir Vrdoljak, dr. Hrvoje Vinter, dr. sc. Borki Vučetić, dr. Mirta Zekan Vučetićdr. Branimir Čulodr. Karolina Bolanča, dr. sc. Andrej Roth, dr. sc. Ivan Milas, dr. Ljiljanka Jurković, doc. dr. sc.Hrvoje Šobat, dr. Gordan Tometić, dr. sc. Domagoj Eljuga, dr. sc. Željko Herceg. Podršku su pružile i brojne medcinske sestre KBC Sestre milosrdnice I Klinike za tumore., predstavnica Hrvatskog farmaceutskog društva Anita Galić te magistre farmacije iz ZU Ljekarne Pablo Sanja Antolović Gavrić i Iva Kuliš uz ravnateljicu mag. pharm. Vesnu Poljak.

 

 

U konačnici su svojim sudjelovanjem i podrškom ovom edukativnom druženju, zdravstveni stručnjaci okupljeni inicijativom Europa Donne, brojnim prisutnim ženama i javnosti prenijeli poruku da nije važno samo senziblizirati javnost provodeći "aktivnosti ružičastog mjeseca", nego je iznimno važno pritom kvalitetno i pravovremeno educirati (uz zdravstvene stručnjake) te imati konkretan cilj koji doprinosi izlječenju (u ovom slučaju kupovina aparata za intraoperativno zračenje).

Europa Donna je na putu postizanja tog cilja okupila sve dionike zdravstva i interdisciplinarnog tima koji skrbe o ženama s rizikom ili dijagnozom raka dojke... Vrsni lijecnici, magistri farmacije, nutricionisti, psiholozi i pacijenti okupili su se na jednom mjestu- uz podrsku zdravstvenih vlasti i čelnih ljudi hrvatske politike - jer politička volja i podrška puno znači za ostvarivanje postavljenih ciljeva, kako bi žene imale "ružičastiju" budućnost!

 

 

Kupnjom Skin, Nails and Hair proizvoda i pozivom na broj 060 91 91 91 i vi možete poduprijeti akciju prikupljanja sredstava za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..