U Francuskoj štrajkalo 97% ljekarni zbog deregulacije tržišta i prijetnje javnom zdravlju! Hrvatska

U Francuskoj štrajkalo 97% ljekarni zbog deregulacije tržišta i prijetnje javnom zdravlju!

Skoro svi francuski ljekarnici su 30. rujna stupili u štrajk protiv reformi vladajućih socijalista. Kako izvješćuje novinska agencija AFP, vlada je u srpnju u sklopu zakona o gospodarskom rastu, u svrhu uvođenja veće konkurentnosti, najavila deregulirati regulirane (zaštićene) profesije, također i ljekarne. Francuski ljekarnici se boje da će se registrirani bezreceptni lijekovi moći prodavati u samoposluživanjima. Prema podacima Ljekarničke komore, toga dana je 87% svih ljekarni u zemlji bilo zatvoreno. Ukoliko se izuzmu u to vrijeme dežurne ljekarne, štrajkalo je 97% ljekarni. U Francuskoj postoji 22 000 samostalnih ljekarni, u kojima 60 000 farmaceuta dnevno kontaktira s četiri milijuna ljudi.

 

Skoro svi francuski ljekarnici su 30. rujna stupili u štrajk protiv reformi vladajućih socijalista. Kako izvješćuje novinska agencija AFP, vlada je u srpnju u sklopu zakona o gospodarskom rastu, u svrhu uvođenja veće konkurentnosti, najavila deregulirati regulirane (zaštićene) profesije, također i ljekarne. Francuski ljekarnici se boje da će se registrirani bezreceptni lijekovi moći prodavati u samoposluživanjima. Time će se ugroziti svi napori ljekarnika za većom zaštitom korisnika, piše Isabelle Adenot, predsjednica Francuske ljekarničke komore u kolumni za dnevni list “Le Monde”.

Ona se boji da bi otvaranje ljekarničkog tržišta međunarodnim financijskim investitorima imalo negativne posljedice za korisnike. Do sada je u Francuskoj kao i u Njemačkoj vrijedila zabrana stranog vlasništva nad ograničenim vlasništvom više ljekarni. “U usporedbi na europskoj razini je vidljivo da je francusko ljekarništvo sposobno”, piše Adenot. To prije svega vrijedi glede cijena lijekova koji nisu na pozitivnoj listi. Francuska je razvila funkcionalni ljekarnički model koji je u stanju reagirati na izazove sadašnjice, kao što su npr. krivotvoreni lijekovi. Prema podacima Ljekarničke komore, toga dana je 87% svih ljekarni u zemlji bilo zatvoreno. Ukoliko se izuzmu u to vrijeme dežurne ljekarne, štrajkalo je 97% ljekarni. U Francuskoj postoji 22 000 samostalnih ljekarni, u kojima 60 000 farmaceuta dnevno kontaktira s četiri milijuna ljudi.

 

IZVOR: Pharmazeutische Zeitung online, 01/10/2014

PRIPREMIO: Prof.dr.sc. Siniša Tomić

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..