Svečanost otvaranja 6. hrvatskog kongresa farmacije s međunarodnim sudjelovanjem Hrvatska

Svečanost otvaranja 6. hrvatskog kongresa farmacije s međunarodnim sudjelovanjem

U Dubrovniku, u Hotelu Valamar Lacroma svečano je otvoren ŠESTI HRVATSKI KONGRES FARMACIJE S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM. Organizator je Hrvatsko farmaceutsko društvo u suradnji s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a Kongres se održao pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike te Ministarstva zdravstva i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Moto Kongresa je "Novo doba farmacije – spremni na izazove", a svoje sudjelovanje potvrdilo je više od 900 sudionika - farmaceuta i stručnjaka iz farmaciji srodnih struka, iz 18 zemalja. Pozivu organizatora odazvali su se čelnici državnih institucija, međunarodnih strukovnih organizacija, farmaceutskih i srodnih fakulteta, farmaceutske industrije te mnogi drugi istaknuti stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva.

 

U Dubrovniku, u Hotelu Valamar Lacroma svečano je otvoren ŠESTI HRVATSKI KONGRES FARMACIJE S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM. Organizator je Hrvatsko farmaceutsko društvo u suradnji s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a  Kongres se održao pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike te Ministarstva zdravstva i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

 Moto Kongresa je "Novo doba farmacije – spremni na izazove", a svoje sudjelovanje potvrdilo je više od  900 sudionika - farmaceuta i stručnjaka iz farmaciji srodnih struka, iz 18 zemalja. Pozivu organizatora odazvali su se čelnici državnih institucija, međunarodnih strukovnih organizacija, farmaceutskih i srodnih fakulteta, farmaceutske industrije te mnogi drugi istaknuti stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva.

Na svečanosti otvaranja Kongresa okupili su se mnogi visoki uzvanici, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić, izaslanica župana Dubrovačko-neretvanske županije i izaslanica gradonačelnika Grada Dubrovnika, ravnatelj Agencije za lijekove i medicinske proizvode prof.dr.sc. Siniša Tomić, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo, dekan Farmaceutsko biokemijskog fakulteta prof.dr.sc. Željan Maleš, predsjednica Hrvatskog društva farmaceutskih tehničara, kao i čelnici međunarodnih farmaceutskih asocijacija: International Pharmaceutical Federation, Pharmaceutical Groupation of European Union, European Association of Hospital Pharmacists, European Association of Employed Pharmacists, i dr.

Plenarna predavanja održale su izvršna direktorica FIP-a dr. Catherine Duggan o novoj eri ljekarništva, te Sanja Ančić, mag.pharm. MBA iz McKinseya koja osim što je farmaceut je i bivša juniorska svjetska prvakinja u tenisu a njoj se putem video linka pridružio te sudionicima obratio i njezin brat, poznati tenisač Mario Ančić.

Za glazbeni intermezzo bio je zadužen folklorni ansambl Linđo.

Ovo je 6. kongres farmacije u samostalnoj Hrvatskoj državi – da se podsjetimo, prvi je održan 1996. u Zagrebu, drugi i treći održani su u Cavtatu 2001. i 2005., četvrti u Opatiji 2010. te peti u Rovinju 2015. godine.

Prisustvovanje Kongresu prijavilo je približno 900 sudionika, iz 19 zemalja (osim iz Hrvatske kongresu prisustvuju gosti i kolege iz Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Danske, Francuske, Italije, Makedonije, Nizozemske, Poljske, Portugala, SAD, Slovenije, Srbije, Švedske, Švicarske i Turske). Ako tome pribrojimo i zemlje iz kojih su koautori posterskih prezentacija (koji fizički ne prisustvuju Kongresu) a to su Bugarska, Brazil, Finska, Grčka, Kanada, Malta, Norveška, Njemačke, Slovačka, dolazimo do brojke 28 zemalja zastupljenih na ovom Kongresu što mu uvjerljivo daje međunarodni karakter. Osim sudionika iz Hrvatske kojih je dakako najviše ~ 700, slijede BiH 83, Srbija 36, Makedonija 14 i Slovenija 11.

 

Moto kongresa je "Nova era farmacije – spremni na izazove”

Kako je u svome govoru istaknula izvršna direktorica HFD-a, doc. dr. sc. Maja Jakševac Mikša, "programom smo nastojali obuhvatiti nova dostignuća u farmaceutskim i srodnim znanostima, nove tendencije u ljekarničkoj praksi i pokazati koji izazovi stoje pred našom strukom u budućnosti. Posebnu pozornost usmjerili smo prema usklađivanju farmaceutske izobrazbe i regulative te razvoja ljekarništva u nas s onim u Europi.
Željeli bismo posebno istaknuti važnost povezivanja farmaceutske izobrazbe i znanosti s praksom, važnost uvođenja sveobuhvatne ljekarničke skrbi a time i poboljšanja suradnje s drugim stručnjacima u zdravstvu, posebice liječnicima, s ciljem što uspješnijeg liječenja bolesnika i očuvanja zdravlja naših građana.
Važno je da znanstvena dostignuća možemo primijeniti u praksi te da znanja stečena na fakultetu možemo dalje razvijati i pretvarati u stručne kompetencije. Želimo li razvijati ljekarničku skrb i dodatne ljekarničke usluge potreban nam je zakonski okvir koji to podržava, želimo li osigurati izvrsnost u struci moramo se ograditi od onih kojima je zarada ispred skrbi o bolesniku.
Vjerujemo da je ovaj kongres prigoda da o svemu navedenome porazgovaramo, steknemo nova znanja, razmijenimo iskustva da bismo brže ostvarili željene ciljeve.
Nadamo se da će svatko od vas u raznovrsnom programu radnog dijela kongresa, sastavljenog  od više od stotinu predavanja podijeljenih u tematske cjeline, nekoliko panel rasprava, foruma i radionica te 135 posterskh izlaganja pronaći zanimljive i korisne sadržaje. Potičemo vas da aktivno sudjelujete u radu kongresa te raspravama i razmjenom iskustava pridonesete njegovom uspjehu."

Uz radni dio kongresa pripremljeni su i društveni sadržaje koji omogućavaju susrete i druženje s kolegama, prijateljima i poslovnim partnerima te stjecanje novih poznanstava. Ugodnom boravku na kongresu sigurno će pridonijeti i Dubrovnik, Grad koji očarava, u kojeg se zaljubite i uvijek mu se vraćate. Dubrovnik je istodobno grad muzej i živa pozornica, idealan spoj povijesti i suvremenosti. Svaki kutak jadranskog bisera, kako ga nazivaju posjeduje svoju vrijednost.

Radni dio Kongresa obuhvaća sljedeće cjeline: Istraživanje i razvoj lijekova, Izazovi u regulativi lijekova, farmakovigilanciji, kliničkim ispitivanjima, Globalna slika razvoja ljekarništva, Ljekarnička skrb i poboljšanje suradljivosti, Farmaceutska izobrazba i trajno usavršavanje farmaceuta, Bolnička, klinička i onkološka farmacija, Inovacije u farmaceutskoj industriji, Nove mogućnosti  u izradi magistralnih pripravaka, Fitofarmacija, Prehrana i zdravlje, Održivo ljekarničko poslovanje, Digitalna rješenja u farmaciji. Dio programa čine i mini simpoziji o biološkim lijekovima i terapijama, radionice o novim ljekarničkim uslugama, te o primjeni farmakogenomike u farmakoterapiji.

Tijekom Kongresa bit će prikazano i novo izdanje Hrvatskog farmaceutskog društva „Ljekarnički savjeti za turiste” (na hrvatskom i engleskom), namijenjeno očuvanju zdravlja turista koji posjećuju našu zemlju. Zamišljeno je da se ta brošura distribuira putem turističkih zajednica, ljekarni te pojedinih web portala.  
 Ovako opsežan znanstveno-stručni program 6. HRVATSKOG KONGRESA FARMACIJE ide u prilog pozicioniranju ljekarništva i farmaceutske industrije kao strateški važne za Hrvatsku te opravdava tvrdnju da lijek nije roba i da se ne bi smio izdavati bez nadzora ljekarnika i drugih visokoobrazovanih zdravstvenih stručnjaka!

Prilikom otvaranja Kongresa, vodstvo HFD-a se zahvalilo svim sudionicima, visokim državnim institucijama na pokroviteljstvu, pozvanim predavačima na odazivu, aktivnim sudionicima na pripremi radova, izlagačima na sudjelovanju na pratećoj farmaceutskoj izložbi te sponzorima na pomoći pri organizaciji.

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..