Studenti završnih godina farmacije i ove se godine natječu u konzultacijskim vještinama Hrvatska

Studenti završnih godina farmacije i ove se godine natječu u konzultacijskim vještinama

Natjecanje u konzultacijskim vještinama (Patient Counselling Event, PCE) organizira se od strane Svjetske udruge studenata farmacije (IPSF) još od 1989. god. U svrhu dodatnog obrazovanja budućih ljekarnika, Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA) kao članica IPSF-a svake akademske godine također organizira natjecanje za studente završnih godina studija farmacije. Ovo je šesto takvo Natjecanje koje CPSA organizira.
Vještine savjetovanja pacijenata koje natjecatelji demonstriraju ocjenjuje komisija koju čine stručnjaci Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali i iz drugih područja farmaceutske struke, specijalizirani za farmakologiju, farmakoterapiju, ljekarničku skrb i konzultacijske vještine, uključujući i predstavnika Hrvatskog farmaceutskog društva.

 

 

Natjecanje u konzultacijskim vještinama (Patient Counselling Event, PCE) organizira se od strane Svjetske udruge studenata farmacije (IPSF) još od 1989. god. U svrhu dodatnog obrazovanja budućih ljekarnika, Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA) kao članica IPSF-a svake akademske godine također organizira natjecanje  za studente završnih godina studija farmacije. Ovo je šesto takvo Natjecanje koje CPSA organizira.

Sposobnost kvalitetnog savjetovanja pacijenata ključna je za svakog farmaceutskog stručnjaka zbog provođenja adekvatne farmakoterapije. Stoga je ovo natjecanje izvanredna prilika da mladi farmaceuti prošire stečeno znanje na ovom području te koriste konzultacijske vještine u konkretnim situacijama s kojima će se susresti i tijekom budućeg rada s pacijentima.

Natjecanje će se ove godine održati od 02. do 04. ožujka na temu "Bolesti modernog doba - (po)moć antidepresiva i anksiolitika". Ove godine organizator se odlučio za ovu zahtjevnu temu iz razloga što su ti lijekovi jako zastupljeni među pacijentima,  a sami pacijenti „stigmatizirani“ zbog svojeg stanja.

Cilj je ukazati da ljekarnik ima veliku ulogu u savjetovanju primjene ove skupine lijekova s obzirom na osjetljivost problematike, i moguću neadherenciju pacijenata prema farmakoterapiji koju uzima.

Obzirom da je riječ o lijekovima koji mogu imati ozbiljne nuspojave ako se nepravilno koriste i zbog potencijalnih interakcija s drugim lijekovima, a nažalost jedni su od najčešće propisivanih, želi se ukazati da i ovi lijekovi, kao i svi drugi, postaju "lijekom" u pravom smislu riječi tek uz stručan savjet ljekarnika.

Ljekarne Prima Pharme prepoznale su važnost ovog projekta te su nam glavni sponzor ovogodišnjeg natjecanja, a potporu nam je pružio i Farmaceutsko – biokemijski fakultet.

Također i Hrvatsko farmaceutsko društvo podržava ovu odličnu i hvalevrijednu inicijativu te pobjedniku Natjecanja u konzultacijskim vještinama poklanja besplatnu kotizaciju na ovogodišnjem kongresu u Šibeniku na temu „ Ljekarništvo i farmaceutska industrija 2020. “

 

Ukratko o tijeku natjecanja:

 • Natjecanje se odvija kroz 3 uzastopna dana
 • Prvi dan natjecatelji će čuti više o farmakologiji vezanoj uz temu natjecanja nakon čega slijede farmakoterapijske radionice gdje će vježbati na konkretnim slučajevima
 • Drugi dan naučit će više o konzultacijskim vještinama te na radionicama vježbati kako pristupiti pacijentu u cilju što boljeg savjetovanja u vezi terapije koju prima
 • Finalisti će treći dan natjecanja kroz simulaciju situacija u ljekarni primjenjivati što su naučili na radionicama
 • Slijedi proglašenje troje najboljih i dodjela novčanih nagrada

 

CPSA smatra kako je izrazito važno educirati kolege studente o važnosti razgovora s pacijentom, pružanju informacija i ispravne terapije jer to je sama srž ljekarničkog zvanja i integrativnim dijelom zdravstvenog sustava.

 

Vještine savjetovanja pacijenata koje natjecatelji demonstriraju ocjenjuje komisija koju čine stručnjaci Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali i iz drugih područja farmaceutske struke, specijalizirani za farmakologiju, farmakoterapiju, ljekarničku skrb i konzultacijske vještine, uključujući i predstavnika Hrvatskog farmaceutskog društva.

 

Stručni žiri bit će u sastavu:

 • izv. prof. dr. sc. Lidija Bach-Rojecky -  održat će predavanje iz područja farmakologije na temu antidepresiva i anksiolitica u sklopu natjecanja
 • doc. dr. sc. Iva Mucalo - održat će i predavanje i radionicu iz konzultacijskih vještina u sklopu natjecanja
 • dr. sc. Maja Ortner Hadžiabdić - održat će i predavanje i radionicu iz konzultacijskih vještina u sklopu natjecanja
 • prof. dr. sc. Živka Juričić - profesorica društvenih predmeta Farmaceutsko – biokemijskog fakulteta
 • Ivan Gregov, mag. pharm., ravnatelj ljekarni Prima Pharme
 • doc. dr. sc. Maja Jakševac-Mikša, mag.pharm., izvršna direktorica HFD-a

 

Pobjednici natjecanja dobivaju vrijedne nagrade, te kao i ostali sudionici, još vrijednije novo znanje, vještine i iskustvo.        

 

AUTORI: CPSA Organizacijski odbor Natjecanja – Iva Vlak, Bruno Rački i Dalia Vađunec

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..