Savjetodavna uloga farmaceuta kod manjih zdravstvenih tegoba Hrvatska

Savjetodavna uloga farmaceuta kod manjih zdravstvenih tegoba

U organizaciji kompanije Sandoz, u Zagrebu (Hotel Internacional) je 04. prosinca 2014. održan stručni skup s vrlo aktualnom tematikom 'Savjetodavna uloga farmaceuta kod manjih zdravstvenih tegoba', na kojem se okupio veliki broj zdravstvenih djelatnika, prvenstveno magistara farmacije kojima je skup bio namijenjen.
Direktor Sandoza, gdin. Igor Haralović, prilikom otvaranja stručnog skupa napomenuo je kako je uloga ljekarnika vrlo važna u samoliječenju i unutar zdravstvenog sustava, te kako suvremena zdravstvena skrb ne može biti učinkovita bez interdisciplinarne suradnje zdravstvenih djelatnika, na dobrobit pacijenata…

 

U organizaciji kompanije Sandoz, u  Zagrebu (Hotel Internacional) je 04. prosinca 2014. održan stručni skup s vrlo aktualnom tematikom 'Savjetodavna uloga farmaceuta kod manjih zdravstvenih tegoba', na kojem se okupio veliki broj zdravstvenih djelatnika, prvenstveno magistara farmacije kojima je skup bio namijenjen.

Direktor Sandoza, gdin. Igor Haralović, prilikom otvaranja stručnog skupa napomenuo je kako je uloga ljekarnika vrlo važna u samoliječenju i unutar zdravstvenog sustava, te kako suvremena zdravstvena skrb ne može biti učinkovita bez interdisciplinarne suradnje zdravstvenih djelatnika, na dobrobit pacijenata…

Prenosimo Vam sažetke iznimno kvalitetnih izlaganja gostujućih predavača, eksperata na području ginekologije i opstetricije, dermatovenerologije i farmaceutske etike:

 

 

Važnost zdrave vaginalne mikroflore

Prim.dr.sc. Renato Bauman, spec. ginekologije

Obrambeni sustav rodnice čine: kiselost rodnice, odnosno niski pH u vrijednostima od 3,8-4,2. Normalna kiselost rodnice se održava nastajanjem mliječne kiseline iz glikogena epitelnih stanica rodnice. Stvaranje glikogena potiču estrogeni, a laktobacili ga metaboliziraju u mliječnu kiselinu. Dakle obrambeni sustav rodnice ovisi u prvom redu od: razine estrogena i dovoljne koncentracije lactobacila u rodnici. Obrambeni sustav snižen je u uvjetima hipoestrogenizma i uvjetima snižene koncentracije laktobacila kao što su: predpubertet, postmenopauza, vrijeme menstruacije i neposredno iza menstruacije, uzimanje antibiotika, diabetes mellitus, lokalna ili sistemska infekcija trudnoća, uzimanje hormonskih kontracepcijskih tableta, stres……

Mikoze i vaginoze: najučestalije vaginalne infekcije sa izrazito visokim postotkom recidiva nakon antimikotičnog i antibiotskog liječenja.

Candidiasis - Candida albicans je uvjetno patogena i u oko 20-25% žena se nađe u rodnici bez kliničkih znakova upale, a razmnožava se i uzrokuje upalu u slijedećim uvjetima: uzimanje antibiotika, šećerna bolest, trudnoća, uzimanje kortikosteroida u svim uvjetima smanjenog općeg ili lokalnog imuniteta egzogeno se može prenijeti spolnim odnosom, preko WC daske, mokrog ručnika, na bazenu i sl.

Simptomi su: bijeli sirasto-grudast bez posebnog mirisa, svrbež i žarenje. Liječi se antimikoticima, ali zbog učestalih recidiva, liječenje samo antimikoticima je nedovoljno te u cilju uspješnijeg liječenja i sprječavanja recidiva u terapiju treba uključiti laktobacile kako bi se ponovno uspostavila zdrava ravnoteža vaginalne mikroflore.

Bakterijska vaginosa je sindrom koji označava neravnotežu između smanjenog broja laktobacila i povećanog broja anaeroba, prvenstveno Gardnerelle vaginalis. Simptomi su jedino sivkasto mliječan iscjedak neugodnog mirisa po ribi. Liječenje je antibioticima ali zbog učestalih recidiva u cilju uspješnijeg liječenja i sprječavanja recidiva u terapiju također treba uključiti laktobacile za postizanje zdrave vaginalne mikroflore.

 

 

Izazovi u lječenju gljivičnih infekcija noktiju i kože

Prof.dr.sc. Mihael Skerlev, dr.med., spec. dermatovenerologije

Dermatomikoze ili infekcije kože (najčešće na dlanovima i stopalima) Na glatkoj tj. neobrasloj koži se  pojavljuju crvena žarišta okruglasta oblika s uzdignutim rubovima koji se ljuskaju, dok u središtu žarišta dolazi do regresije. Od subjektivnih simptoma obično postoji osjećaj svrbeža. Nastanku bolesti pogoduje jače znojenje što je i razlogom da se bolest češće pojavljuje u sportaša, u toplije doba godine, kao i kod nekih zanimanja u kojih dolazi do pojačana znojenja nogu. Moguće su i bakterijske superinfekcije u vidu gnojenja, što dodatno komplicira situaciju.

Onihomikoze su često udružene s gljivičnim infekcijama dermatomikozama dlanova ili stopala, iako se mogu pojaviti i samostalno. Nastanku bolesti pogoduju oštećenja noktiju kao i poremećaji cirkulacije. Bolest započinje na slobodnom rubu nokta i njegovim postraničnim dijelovima kao bjelkaste ili žućkaste mrlje koje se šire prema bazi nokta. Kasnije se može poajviti zadebljanje nokta, te konačno njegove destrukcija i mrvljenje. Najčešći uzročnici: dermatofiti ( Trichophyton i Epidermophton ), kvasnice (Candida spp) i plijesni (Asergillus spp). Onihomikoze se, općenito, liječe primjenom lokalnih, kao i sistemnih pripravaka. Danas se na tržištu nalazi velik broj lokalnih antimikotičkih sredstava u različitim oblicima kao masti, kreme, posipi ili otopine. Terapiju je potrebno provoditi redovno i dugotrajno. Jednostavnija je bolesniku primjena onih pripravaka koje doziramo jednom dnevno. Važan je i oblik lijeka, odnosno krema ili mast nije pogodna za svaki oblik gljivične bolesti, dakle, lijek protiv gljiva u obliku tekućine indiciran je za liječenje gljvičnih bolesti noktiju, kao i za neke oblike gljivične bolesti  trupa i gornjih udova koju stručno nazivamo pityriasis versicolor i koja je češća u toplije doba godine.

 

 

Renesansa farmaceutske etike

Prof.dr.sc. Jadranka Vuković Rodriguez, mag.pharm.

U znatno promijenjenim tehnološkim, socijalnim i zakonodavnim uvjetima u kojima danas ljekarnik djeluje, farmaceutska etika, kao neizostavni vodič ljekarnikovoga profesionalnog djelovanja, poprima novo značenje, a pitanje farmaceutske etike postaje važnije no ikad prije. Razlozi su brojni: proširena tradicionalna uloga ljekarnika, veći broj i biotehnološka raznovrsnost lijekova, ubrzaniji proces deregulacije lijekova, veći broj generičkih lijekova, veći broj lijekova u slobodnoj prodaji, prodaja lijekova putem interneta, te brojni drugi. Budući da farmaceutska struka ima više zanimanja, etika struke ima više oblika: etika u ljekarni, etika u istraživanju lijekova, etika u farmaceutskoj prodaji, etika u istraživačkom laboratoriju. Ljekarnici se, često i nesvjesno, susreću s brojnim etičkim pitanjima/dvojbama/problemima u svakodnevnom radu. Kako se etika treba podučavati ljekarnicima, kako ljekarnici rješavaju etičke probleme, etička pasivnost i izoliranost ljekarnika, uloga ljekarničkog etičkog kodeksa i stručnih tijela, okruženje javne ljekarne, podčinjenost, rutina u ljekarenju, povećavanje profesionalne interakcije i komunikacije samo su neka od njih. Ovaj prikaz usredotočen je na razumijevanje značenja ljekarničke etike, praktično provođenje etike kroz zdravstvenu brigu o pacijentu i rješavanje etičkih dvojbi/problema, te na važeće etičke propise i koliko su oni u skladu sa suvremenim trendovima. Uvid u sadašnje stanje profesionalne etike među ljekarnicima poticaj je ljekarnicima na razmišljanje o tome na koji način djeluju u svom radu i je li takav način opravdan, odnosno ispravan.

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo čestita kompaniji Sandoz na organizaciji iznimno sadržajnog i kvalitetnog stručnog skupa, u skladu sa sve važnijom tematikom samoskrbi i odgovornog samoliječenja pacijenata i naglašenom ulogom ljekarnika.


 

 


 

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..