Roditelji, dođite s djecom i njihovim plišanim igračkama u "Bolnicu za medvjediće" - čekaju Vas liječnik, ljekarnik i medicinski biokemičar koji će "otjerati" dječji strah od bijelih kuta Hrvatska

Roditelji, dođite s djecom i njihovim plišanim igračkama u

Već više od deset godina Bolnica za medvjediće predano radi na otklanjanju dječjeg straha od liječnika i bijelih kuta! U organizaciji dviju studentskih udruga - Studentske sekcije Hrvatskog liječničkog zbora (SSHLZ) i Europske medicinske studentske asocijacije (EMSA), ovaj zanimljiv i edukativan projekt djecu uči zdravim navikama i potiče ih na brigu o vlastitom zdravlju.
Inicijativu podržava i Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA), koji pomažu studentima medicine te organiziraju u sklopu "Bolnice za medvjediće" ljekarnu i medicinsko-biokemijski laboratorij, uz popratne aktivnosti.

Već više od deset godina Bolnica za medvjediće predano radi na otklanjanju dječjeg straha od liječnika i bijelih kuta! U organizaciji dviju studentskih udruga - Studentske sekcije Hrvatskog liječničkog zbora (SSHLZ) i Europske medicinske studentske asocijacije (EMSA), ovaj zanimljiv i edukativan projekt djecu uči zdravim navikama i potiče ih na brigu o vlastitom zdravlju.

Inicijativu podržava i Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA), koji pomažu studentima medicine te organiziraju u sklopu "Bolnice za medvjediće"  ljekarnu i medicinsko-biokemijski laboratorij, uz popratne aktivnosti.

Takav događaj se priprema i za 22. i 23. lipnja 2016., kada će u parku Zrinjevac biti velika Bolnica za medvjediće, koja će kao i prava bolnica imati svoju ordinaciju, čekaonicu, kiruršku salu te ljekarnu i laboratorij, kako bi zainteresirana djeca mogla proći sve korake u procesu liječenja, a pritom i puno toga naučiti. 

Usmjeren prvenstveno djeci predškolske dobi, projekt je pokrenut s ciljem otklanjanja straha od bijelih kuta, koji se kod djece često javlja iz straha od nepoznatog te često neugodnih okolnosti u kojima se dijete nalazi kad se razboli i prvi put susreće sa liječnicima i zdravstvenim djelatnicima.

Na zabavan i interaktivan način, posebno osmišljenim radionicama nastoji se djecu upoznati s radom liječnika, načinom funkcioniranja liječničke ordinacije te postupcima i liječničkim priborom kojima se liječnik služi prilikom pregleda, kako bi ih se na taj način pripremilo na situaciju u kojoj će i oni sami biti bolesni i trebati pregled liječnika te na taj način umanjiti potencijalni strah koji bi se pritom mogao javiti. Pritom dijete zauzima ulogu staratelja, koji dovodi svoju plišanu igračku liječniku te ju zajedno kroz igru pregledavaju i liječe.
U radionicama sudjeluju studenti medicine svih godina, koji na ovaj način razvijaju svoje komunikacijske vještine i grade kvalitetan odnos između djece i zdravstvenih djelatnika.

Središnje događanje ove godine odvijati će se kroz 2 dana na Zrinjevcu, gdje će biti postavljena 3 šatora: čekaonica, ordinacija i ljekarna s laboratorijem. Temeljna ideja je da djeca donose liječniku (zapravo studentu medicine) svoje plišane igračke koje su „bolesne“, u posebnu liječničku ordinaciju, gdje kroz igru i interakciju liječe plišanog pacijenta. Nakon toga s liječničkim receptom maleni pacijenti odlaze do ljekarnika (student farmacije) preuzeti lijek za svog plišanca te uče kako ga pravilno primijeniti uz prisutnost odrasle osobe u pratnji, a po potrebi odlaze i do laboratorija kako bi medicinski biokemičar (student medicinske biokemije) obradio uzorke njihovih plišanaca. Svako dijete po završetku radionice dobije diplomu za hrabrost koja mu ostaje kao uspomena i podsjetnik na hrabrost koju je pokazao prilikom liječenja svog medvjedića.

Uz već navedeno, posebna pozornost je usmjerena i edukaciji djece, prvenstveno o zdravlju, dobrim higijenskim navikama, zdravoj prehrani te ljudskom tijelu, čime se od najranije dobi djecu uči o važnosti zdravlja te stvaraju zdrave navike i odgovoran odnos prema vlastitom zdravlju.

Radionice se tijekom godine održavaju više puta mjesečno u različitim dječjim vrtićima na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a osim toga Bolnica za medvjediće je i redoviti gost na sajmovima i festivalima posvećenim djeci i zdravlju te jednom godišnje organizira veliki događaj u središtu grada, koji je otvoren za sve zainteresirane roditelje i djecu.

 

BOLNICA ZA MEDVJEDIĆE - ZRINJEVAC

srijeda-četvrtak | 22.-23.06.2016. | 09:00-19:00

Park Zrinjevac

 

Dragi roditelji, bake i djedovi, svi vi koji imate nekog mališana koji se boji liječnika ili se voli igrati i učiti nove stvari…

Pozivamo vas da 22. i 23.6.2016. zajedno dođete u Park Zrinjevac na Bolnicu za medvjediće.

Naći će se mnogo zanimljivih i korisnih stvari za one najmanje, a poneka i za vas odrasle.

 Ordinacija, kirurška sala, ljekarna i laboratorij specijalizirani posebno za mališane i njihove bolesne plišance, bit će otvoreni oba dana od 9 do 19h.

A za sve roditelje i djecu koji žele naučiti nešto više o tijelu, zdravlju i zdravim navikama pripremili su i dodatne radionice prema sljedećem rasporedu:

 

 

SRIJEDA 22.06.2016.
10.00 - 12.00 Šarene četkice za čiste i zdrave zubiće
14.00 - 16.00 Sapunčić - Kada, kako i zašto prati ruke?
17.00 - 19.00 Sekunde koje život znače - hitna stanja kod djece

 

ČETVRTAK 23.06.2016.
09.00 - 11.00 Sapunčić - Kada, kako i zašto prati ruke?
14.00 - 16.00 Medin zubić
16.30 - 18.30 Sekunde koje život znače - hitna stanja kod djece
18.30 - 19.00 Iznenađenje od sapunice – veliki baloni za naše malene

 

 

IZVOR: EMSA

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..