Ravnateljica HALMED-a, dr.sc. Macolić Šarinić: "Krivotvoreni lijekovi su rastući globalni problem!" Hrvatska

Izvor: http://claad.org/wp-content/uploads/2014/05/poison_pills.jpg

Prisutnost krivotvorenih lijekova je posljednjih godina u porastu u cijelom svijetu. HALMED upozorava hrvatske građane da ne kupuju i ne koriste lijekove iz ilegalnog lanca opskrbe jer takvi proizvodi nisu provjereni niti sigurni za primjenu. Građani uvijek moraju biti svjesni da time izlažu svoje zdravlje velikom riziku. Ujedno, prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) procjenjuje se da je oko 50 posto lijekova koji se prodaju putem internetskih stranica krivotvoreno.

 

 

Prisutnost krivotvorenih lijekova je posljednjih godina u porastu u cijelom svijetu. Trgovina krivotvorenih lijekova danas predstavlja 10 posto ukupne globalne trgovine lijekovima, uglavnom u Africi i Aziji. HALMED upozorava hrvatske građane da ne kupuju i ne koriste lijekove iz ilegalnog lanca opskrbe jer takvi proizvodi nisu provjereni niti sigurni za primjenu. Građani uvijek moraju biti svjesni da time izlažu svoje zdravlje velikom riziku.

Zahvaljujući prvenstveno djelovanju HALMED-a (Agencije za lijekove i medicinske proizvode) kao regulatomog tijela, u Hrvatskoj još nikada nije zabilježena pojava krivotvorenih lijekova u ovlaštenim lancima opskrbe, odnosno u legalnoj distribucijskoj mreži koju čine javne i privatne ljekarne, bolničke ljekarne, veleprodaje lijekova i specijalizirane prodavaonice za promet na malo lijekovima.

S druge strane, na crnom tržištu Hrvatske koji čine ilegalni uvoz, neovlaštena prodajna mjesta, oglasnici, elektronička pošta i sl., zabilježeni su lijekovi neodgovarajuće kakvoće i krivotvorine. Kupnja lijekova na crnom tržištu može biti jako opasna za pacijente jer je u većini slučajeva podrijetlo tih lijekova nepoznato, njihova kakvoća je upitna te je vrlo često riječ o krivotvorenim lijekovima koji ozbiljno mogu ugroziti zdravlje pacijenata.

Stoga HALMED upozorava hrvatske građane da lijekove, iz sigurnosnih razloga, kupuju isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima jer se tamo nalaze provjereni i odobreni lijekovi. Naime, prije stavljanja na tržište, svaki lijek mora proći opsežne provjere pri HALMED-u te zadovoljiti postavljene stroge zahtjeve kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti. Odobravanjem lijekova nadzor nad njima ne prestaje, već se oni i nakon stavljanja na tržište neprekidno prate kroz niz mehanizama poput, primjerice, provjere kakvoće iz prometa te prikupljanja i analize prijavljenih sumnji na nuspojave i drugo. Na taj način se hrvatskim pacijentima neprekidno osiguravaju jednako kvalitetni i sigurni lijekovi na zakonitim prodajnim mjestima i zahvaljujući ovako strogoj regulaciji dosad nikad nismo imali slučaj pojave krivotvorenog lijeka u zakonitom distribucijskom lancu.

S druge strane, na crnom tržištu nalaze se lijekovi koji se distribuiraju u neodgovarajućim uvjetima i od neovlaštenih osoba, a isključivo u svrhu nezakonitog stjecanja profita. Oni su, dakle, rezultat organiziranog kriminala koji u svrhu stvaranja nezakonite dobiti plasira na tržište lažne i/ili nekvalitetne lijekove koji mogu biti opasni po zdravlje i život. Krivotvoreni lijekovi mogu sadržavati ispravne ili krive sastojke, biti bez djelatnih tvari ili sadržavati pogrešne količine djelatnih tvari te biti u krivome ili krivotvorenom pakovanju. Ako lijekovi uopće ne sadrže djelatnu tvar ili je ona u manjoj količini od navedene, upitna je njihova terapijska vrijednost, a ako sadrže toksične tvari, mogu ozbiljno narušiti zdravlje, pa i uzrokovati smrt pacijenta. Potrebno je znati da ako se lijekovi proizvode i/ili distribuiraju i skladište u neodgovarajućim i neadekvatnim uvjetima, to nužno negativno utječe na njihovu kakvoću te su takvi lijekovi opasni po zdravlje, pa i život korisnika.

O kolikoj opasnosti je riječ, svjedoči između ostalog i primjer iz Nigerije, gdje je 1995. godine nakon cijepljenja krivotvorenim cjepivom protiv meningitisa, umrlo čak 2.500 ljudi, većinom djece. Još jedan tragičan primjer se dogodio devedesetih godina kada je oko 190 djece umrlo u Nigeriji, Haitiju i Indiji nakon korištenja krivotvorenih sirupa za kašalj u kojima se umjesto pomoćne tvari propilenglikola nalazio antifriz dietilenglikol.

U zemljama u razvoju ima najviše krivotvorina među lijekovima za liječenje po život opasnih bolesti te se tamo najviše krivotvore lijekovi za liječenje zloćudnih bolesti, antibiotici, analgetici, kardiovaskularni lijekovi, antivirusni lijekovi, antimalarici i sl.

Dva su osnovna razloga zbog kojih se pacijenti i korisnici lijekova, nažalost, ponekad odlučuju na kupnju lijekova iz ilegalnog prodajnog lanca. Prvi je povoljnija cijena, dakle cijena koja je često znatno niža od one na zakonitim prodajnim mjestima, a drugi razlog je izbjegavanje nelagode pri razgovoru s liječnikom ili ljekarnikom ako je riječ o medicinskom problemu zbog kojeg se korisnik osjeća nelagodno.

Nažalost, izbjegavanje informiranja svog liječnika o određenom zdravstvenom problemu zbog kojeg nam je nelagodno može biti vrlo opasno jer takvi problemi su ponekad samo simptomi nekog značajno ozbiljnijeg zdravstvenog stanja koji na ovakav način neće biti prepoznat od strane liječnika, niti liječen. Također, potrebno je upozoriti pacijente da bi upravo preniska cijena lijeka, posebice kada je riječ o lijekovima za liječenje malignih bolesti i skupim naprednim terapijama, trebala kod njih odmah pobuditi sumnju da je riječ o krivotvorenom lijeku iz ilegalnog tržišta koji može biti opasan za njihovo zdravlje. Ponekad je i neznanje uzrok; primjerice korisnici misle da im je jednostavnije naručiti lijek putem interneta kako bi izbjegli odlazak u ljekarnu, ni ne sluteći da su naišli na lažne internetske stranice te da će dobiti krivotvoreni lijek. Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) procjenjuje se da je oko 50 posto lijekova koji se prodaju putem internetskih stranica krivotvoreno.

Naime, nažalost, internet vrvi lažnim stranicama i lažnim on-line ljekarnama koje mogu izgledati vrlo profesionalno i stručno, što može dovesti pacijente u zabludu da su to sigurni izvori i da je riječ o zakonitim ovlaštenim ljekarnama. Tako ponekad korisnici i nesvjesno, ni ne sluteći, nabavljaju lijekove iz ilegalnog prodajnog lanca.

Upravo je zato u Europskoj uniji donesena odluka o uvođenju zajedničkog loga pomoću kojeg će građani moći provjeriti je li pojedina e-ljekarna ovlaštena, odnosno zakonita, što je potvrda da su lijekovi koje ona nudi provjereni i sigurni za primjenu. U Hrvatskoj je, kao i u drugim zemljama članicama Europske unije, trenutno u tijeku implementacija navedenog loga.

Prilikom razmatranja online kupnje lijekova pacijenti trebaju na internetskoj stranici potražiti logo i kliknuti na njega kako bi na stranicama nacionalnog regulatornog tijela provjerili nalazi li se internetska ljekarna na popisu te time dobili potvrdu njene sigurnosti i vjerodostojnosti.

HALMED će kao nacionalno regulatorno tijelo za lijekove u Republici Hrvatskoj na svojim intemetskim stranicama objaviti i redovito ažurirati popis ovlaštenih internetskih ljekarni s poslovnim sjedištem u RH. Ako ljekarna nije na tom popisu, HALMED i Europska komisija preporučuju građanima da putem nje ne nabavljaju lijekove.

 

Najčešće krivotvoreni lijekovi

Podaci SZO-a pokazuju da se u razvijenim zemljama najviše krivotvore lijekovi za poboljšanje stila života, dakle lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije, lijekovi za liječenje pretilosti, intelektualni stimulansi, kortikosteroidi, lijekovi protiv alergija i sl.

 

Hrvatska nedavno potpisala MEDICRIME konvenciju

Republika Hrvatska je početkom rujna ove godine potpisala MEDICRIME konvenciju kojom se prvi put na međunarodnoj razini postupci vezani uz krivotvorenje lijekova i medicinskih proizvoda definiraju kao kaznena djela. HALMED je bio iznimno angažiran oko potpisivanja navedene konvencije te će i ubuduće nastaviti intenzivno surađivati sa svim hrvatskim i europskim nadležnim institucijama u cilju sprečavanja prometa krivotvorenim lijekovima i medicinskim proizvodima.


Prijavite sumnju na krivotvoreni lijek

HALMED kontinuirano apelira na građane i zdravstvene radnike da u slučaju bilo kakve sumnje u pojavu krivotvorenog lijeka obavijeste HALMED putem adrese elektroničke pošte krivotvorine@halmed.hr.

 

 

 

IZVOR: Phoenix Info- Novi list, 10.10.2015., Dr.med.,spec. Viola Macolić Šarinić, Agencija za lijekove i medicinske proizvode

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..