Održano natjecanje studenata FBF-a u konzultacijskim vještinama Hrvatska

Održano natjecanje studenata FBF-a u konzultacijskim vještinama

Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA) organizirala je već tradicionalno, Natjecanje studenta u konzultacijskim vještinama za studente duge, treće i četvrte godine farmacije, koje se održalo od 6. do 10. ožujka 2017. godine na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu koji svake godine iznova podupire projekt Udruge. Izvorna zamisao Natjecanja potječe od Svjetske udruge studenata farmacije (IPSF) pod nazivom Patient Counseling Event (PCE).

 

 

Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA) organizirala je već tradicionalno, Natjecanje studenta u konzultacijskim vještinama za studente duge, treće i četvrte godine farmacije, koje se održalo od   6. do 10. ožujka 2017. godine na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu koji svake godine iznova podupire projekt Udruge. Izvorna zamisao Natjecanja potječe od Svjetske udruge studenata farmacije (IPSF) pod nazivom Patient Counseling Event (PCE).

Natjecanje je već godinama studentima fakulteta jedan od najdražih projekata Udruge. Mnogima je početak ožujka, kao termin održavanja Natjecanja, već odavno obilježen u kalendaru. U moru pojmova, struktura, formula, lijekova, sinteza, patofiziologije i ostalog znanja, studenti imaju napokon priliku sve to povezati u cjelinu i iskoristiti ga prije nego što dobiju diplomu u ruke. Naravno, osim motivacije u obliku druženja, stjecanja novih vještina i znanja tu je i bogati fond nagrada kojeg su omogućili naši sponzori: Pliva kao generalni sponzor i dugogodišnja potpora u projektima Udruge te Ljekarne PrimaPharme.

Ove godine odlučili smo se za studentima vrlo zanimljivu i izazovnu temu „Kontracepcija“. Kontraceptivi, a posebno oralni kontraceptivi bivaju sve više korišteni od strane pacijenata i to ne samo zbog svojeg kontraceptivnog učinka nego i svih ostalih. Postaju iz dana u dan sve više lako dostupni korisnicima posebice zbog uvođenje hitne oralne kontracepcije u OTC režim liječenja, što farmaceutu ostavlja ne samo mogućnost već i obavezu ispravnog i stručnog savjetovanje o istima.

Farmakoterapijska radionica je bila podjeljena u dva dijela. Na prvom dijelu je Andrea Brajković, mag.pharm. upoznala studente s hitnom oralnom kontracepcijom gdje su bili upoznati sa Smjernicama za izdavanje hitne kontracepcije te prikazima slučajeva za istu. Drugu radionicu je vodila Antonija Petričević, mag.pharm. univ.spec. kliničke farmacije na temu oralne hormonske kontracepcije.

Obje razine prisustvovale su i konzultacijskoj radionici pod vodstvom Petre Čarapine, mag.pharm. Studente je na prvom dijelu radionice upoznala s obrascem za uzimanje medikacijske povijesti koji usmjerava ljekarnika kako na prvi način voditi konzultaciju s pacijentima. Drugi dio radionice bio je još interaktivniji kada su prikazani video isječci dobre i loše konzultacije, koje su potom komentirali i na taj način uvidjeli što se od njih očekuje u finalu.

9. i 10. ožujka održana su finala i same konzultacije u autentičnom ljekarničkom okruženju, u prostoru stare ljekarne na Zavodu za analitiku i kontrolu lijekova Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta. Sve to se odvijalo pod budnim okom ocjenjivačke komisije prof. dr. sc. Živke Juričić, izv. prof. dr. sc. Lidije Bach-Rojecky, Antonije Petričević, mag.pharm.univ.spec. kliničke farmacije, i Tihane Govorčinović, mag.pharm. kao predstavnice Hrvatske ljekarničke komore ispred finala niže razine dok se u finale više razine uključila dr.sc. Maja Jakševac-Mikša, izvršna direktorica Hrvatskog farmaceutskog društva.

Neki su se natjecatelji snašli bolje od drugih, imali veću ili manju tremu, ali svi su se zaista trudili te nakon odrađene konzultacije poslušali komentare i tople savjete ocjenjivačke komisije. Jednoglasno je pobjednicom u nižoj razini proglašena studentica treće godine Katarina Drobac, drugo mjesto pripalo je studentici druge godine Marti Gosarić, dok su dva treća mjesta pripala studenticama treće godine Heleni Sremec i Dori Hipši.

U višoj razini pobjedu je odnio student Adam Galkovski. Drugo mjesto je zauzela Sara Špicki, a treći je bio Marin Vučić.

Jako smo sretni i ponosni što se ovaj projekt ponovno i ove godine proveo na našem Fakultetu, a i što je sve prošlo uspješno s velikim oduševljenjem svih sudionika, natjecatelja, gostiju i organizatora. Zahvaljujemo još jednom svima koji su nam u tome pomogli, uložili mnogo truda, vremena, rada i dobre volje.

Svim nagrađenim studentima i sudionicima Natjecanja čestitamo!

 

AUTORI:

CPSA organizacijski odbor Natjecanja – Dora Belec, Iva Mitrović i Dalia Vađunec

 

 

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..