Održana svečana promocija nove generacije magistara farmacije - Dekan prof. dr. sc. Željan Maleš: "Dragi promovendi, budni budite i postojani!" Hrvatska

Održana svečana promocija nove generacije magistara farmacije - Dekan prof. dr. sc. Željan Maleš:

Svečanom ceremonijom koja se održala u velikoj predavaonici Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 3. prosinca 2016. godine, obilježena je promocija nove generacije magistara farmacije i magistara medicinske biokemije, kako bi im njihovi profesori, obitelji, partneri i prijatelji prigodno čestitali na dosadašnjem i budućem uspjehu, ohrabrili ih na proaktivan doprinos struci, ali i društvenoj zajednici u kojoj djeluju...

 

Svečanom ceremonijom koja se održala u velikoj predavaonici Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 3. prosinca 2016. godine, obilježena je promocija nove generacije magistara farmacije i magistara medicinske biokemije, kako bi im njihovi profesori, obitelji, partneri i prijatelji prigodno čestitali na dosadašnjem i budućem uspjehu, ohrabrili ih na proaktivan doprinos struci, ali i društvenoj zajednici u kojoj djeluju.

Svečanost je vodio dekan Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, prof. dr. sc. Željan Maleš, mag. pharm., a uz njega su svoj obol dali i prodekanica za nastavu izv. prof. dr. sc. Ana Mornar Turk, mag. pharm. te prodekanica za znanost izv. prof. dr. sc. Jasmina Lovrić, mag. pharm.

U svom inspirativnom govoru, dekan Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Maleš, naglasio je značaj i simboliku trenutka kada nova generacija farmaceuta i medicinskih biokemičara odlazi iz fakultetskih klupa, s misijom nesebičnog, savjesnog i dostojanstvenog širenja stečenih znanja i vještina, kontinuiranog cjeloživotnog učenja te doprinosa zdravlju i boljitku pojedinaca i zajednice... "Budni budite i postojani, dostojanstveni i sigurni u sebe!" apostrofirao je dekan prof. dr. sc.  Maleš, ukazujući kako specifična i sofisticirana znanja farmaceuta i medicinskih biokemičara trebaju uvijek biti namijenjena dobrim ciljevima, ne dozvoljavajući njihovo iskorištavanje protivno zakonima čovječnosti! Dekan je pritom zahvalio podršci roditelja, obitelji i prijatelja, bez koje ne bi bilo moguće nadići prepreke koje su sastavni dio ljudskog življenja.

Na putu prema nesebičnoj skrbi prema pacijentima te poboljšanju psihofizičkog blagostanja, magistri farmacije i magistri medicinske biokemije prisegom su se obvezali kako će svoj život i djelovanje staviti u službu humanosti, uz očuvanje zahvalnosti i štovanja prema učiteljima, vodeći računa kako su znanost i nastava u farmaciji i medicinskoj biokemiji vjerne pratiteljice promovendima kroz životni vijek. Simbolika prisustva prodekanice za znanost izv. prof. dr. sc. Lovrić i prodekanice za nastavu izv. prof. dr. sc. Mornar Turk tijekom svečane ceremonije je iznimno važna jer je dekan Maleš pozvao promovende da nastave sa svojom izobrazbom na nekom od brojnih poslijediplomskih specijalističkih studija i na doktorskom studiju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, "izazivajući" ih da publiciraju u znanstvenim i stručnim časopisima (osobito su dostupni Acta Pharmaceutica, Farmaceutski glasnik, Biochemia Medica), daju doprinos za znanost i provođenje nastave u budućnosti, jer se plemenite i zahtjevne profesije poput farmacije i medicinske biokemije samo na takav konstruktivan način mogu nadograđivati i razvijati na dobrobit svih!

 

 

Farmacija je jedna od najdugovječnijih područja ljudske civilizacije, a na hrvatskom području ljekarništvo postoji više od 745 godina. Tijekom povijesti su važnu ulogu u očuvanju identiteta i vrijednosti farmacije imali kolege farmaceuti koji su svojim proaktivnim, stručnim i znanstvenim djelovanjem štitili stalešku pripadnost i dostojanstvo struke, kroz razne oblike udruženja.

Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) je najstarije farmaceutsko strukovno udruženje koje djeluje i danas (nakon više od 150 godina djelovanja), s ciljevima razvoja farmaceutske struke, poticanja stručnog i znanstvenog rada, pružanja cjeloživotnog obrazovanja, suradnje s drugim strukama u zdravstvu, promicanja važnosti poštivanja etičkih / bioetičkih načela, te razvoja svijesti o časti, dostojanstvu, ugledu i odgovornosti ljekarničkog poziva! Kroz djelatnost HFD-a danas svaki farmaceut može pronaći svoj stručno-znanstveni sadržaj, interes i projekte od područja farmaceutskih znanosti, preko farmaceutske regulative, industrije, marketinga, menadžmenta, sve do kliničke farmacije te javnog i bolničkog ljekarništva.

Kako kaže Petar Preradović, a vrlo često ga citira Izvršna direktorica Hrvatskog farmaceutskog društva, doc. dr. sc. Maja Jakševac Mikša, mag. pharm., "Narod bez svoje povjesnice je putnik bez putnog lista“, pritom aludirajući kako farmaceutska struka mora dobro poznavati svoju bogatu povijest, znanja i tradiciju, kako bi je mogli očuvati i oplemenjivati u ovim izazovnim vremenima.

Kao institucija koja vrlo blisko surađuje s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom i dočekuje diplomirane magistre farmacije, Hrvatsko farmaceutsko društvo je ovom svečanom prigodom podijelilo besplatne jednogodišnje članarine / pristupnice za promovende, a predstavnica Hrvatskog farmaceutskog društva i stručna suradnica u HFD-u, Anita Galić, mag. pharm., univ. mag. admin. sanit., pri dodjeli je izrazila velika očekivanja i proaktivni angažman od promovenada, nazivajući ih "društvenom elitom" koja treba biti "katalizator dobrih promjena i inhibitorima loših procesa u farmaceutskoj struci".

Svečanosti je ovom prigodom prisustvovala i predsjednica Vijeća Hrvatske ljekarničke komore, Marija Vinković, mag. pharm., koja je sa svojom obitelji došla podržati promociju sina Benjamina.

 

 

Podršku ovom svečanom trenutku dalo je i Društvo prijatelja Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta Zagrebu AMA-FBF (lat. ALMAE MATRIS ALUMNI PHARMACEUTICO-BIOCHEMICAE UNIVERSITATIS ZAGREBIENSIS, skraćenica AMA-FBF), ispred kojeg je promovendima čestitala i uručila pristupnice za AMA-FBF dr. sc. Anđelka Bedrica, mag. pharm. Tom prigodom je dr. sc. Bedrica naglasila kako je svrha osnivanja AMA-FBF povezivanje bivših studenata - farmaceuta i medicinskih biokemičara, te nastavnika, suradnika i svih prijatelja FBF-a sa ciljem zajedničkog njegovanja struke, unapređenja i moderniziranja nastave, odnosno razvoja fakulteta. "Od članova AMA-FBF se u tom smislu očekuje dobrovoljni rad u stručnom ili organizacijskom obliku, te u aktivnostima povezivanja fakulteta s tvrtkama koje su sposobne i spremne poduprijeti rad AMA-FB, ne samo stručnim i organizacijskim doprinosom, već i materijalnim sredstvima", istaknula je dr. sc. Bedrica.

 

Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu tradicionalno sudjeluje u svečanosti promocije magistara medicinske biokemije, također im poželivši dobrodošlicu u struku uručivanjem pristupnice za članstvo. Tom prigodom je izv. prof. dr. sc. Daria Pašalić, dipl. ing. med. biochem. u ime Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu naglasila važnost cjeloživotnog obrazovanja, kao i suradnju biokemičara sa svim zdravstvenim strukama, jer jedino "interdisciplinarnošću možemo dati najkvalitetniji doprinos za razvoj biomedicinskih znanosti i struke".

Svečanost ceremonije promocije je bila sadržajno obogaćena pjevačkim zborom Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Cappela Iuris, koji je uz akademsku himnu "Gaudeamus igitur",  po želji dekana prof. dr. sc. Maleša, milozvučnom melodijom "Neka cijeli ovaj svijet" iz mjuzikla "Jalta, Jalta" na simboličan način promovendima poželio sretan put i hrabro, samosvjesno, odlučno koračanje u budućnost koja je pred njima ...

 

 

AUTORI:

ANITA GALIĆ (1), ŽELJAN MALEŠ (2), MAJA JAKŠEVAC MIKŠA (1)

(1) Hrvatsko farmaceutsko društvo, Masarykova 2/II, Zagreb

(2) Sveučilište u Zagrebu, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Ante Kovačića 1, Zagreb

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..