Natjecanje budućih farmaceuta u konzultacijskim vještinama Hrvatska

Natjecanje budućih farmaceuta u konzultacijskim vještinama

Natjecanje u konzultacijskim vještinama (Patient Counselling Event, PCE) organizira se od strane Svjetske udruge studenata farmacije (IPSF) još od 1989. god. U cilju dodatnog obrazovanja budućih ljekarnika, CPSA kao članica IPSF-a svake akademske godine također organizira natjecanje za studente završnih godina studija farmacije. Ovo je natjecanje izvanredna prilika da mladi farmaceuti prošire stečeno znanje na ovom području te koriste konzultacijske vještine u konkretnim situacijama.

 

 

Natjecanje u konzultacijskim vještinama

18. – 20. 03. 2015.

Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske

 

Natjecanje u konzultacijskim vještinama (Patient Counselling Event, PCE) organizira se od strane Svjetske udruge studenata farmacije (IPSF) još od 1989. god. U cilju dodatnog obrazovanja budućih ljekarnika, naša Udruga kao članica IPSF-a svake akademske godine također organizira natjecanje  za studente završnih godina studija farmacije. Sposobnost kvalitetnog savjetovanja pacijenata ključna je za svakog farmaceutskog stručnjaka zbog provođenja adekvatne farmakoterapije. Stoga je ovo natjecanje izvanredna prilika da mladi farmaceuti prošire stečeno znanje na ovom području te koriste konzultacijske vještine u konkretnim situacijama.

 

U današnjem društvu često se može čuti kako je ljekarnik tek prodavač lijekova, zbog nedostatka komunikacije između farmaceuta i pacijenta. To je jedan od glavnih razloga zašto želimo educirati mlade kolege studente o važnosti razgovora s pacijentom, pružanju informacija i ispravne terapije jer su to sve komponente koje čine srž ljekarničkog zvanja.

 

Natjecanje će se ove godine održati od 18. do 20. ožujka na temu "Liječenje boli - NSAIL". CPSA se odlučila za temu koja se veže uz analgoantipiretike, vrstu lijekova koja je danas iznimno aktualna, pogotovo u svjetlu liberalizacije bezreceptnog tržišta lijekova u Hrvatskoj. Pošto su to lijekovi koji mogu imati ozbiljne nuspojave ako se nepravilno koriste, a jedni su od najčešće korištenih, želi se pokazati da i ovi lijekovi, kao i svi drugi, postaju lijekom tek uz stručan savjet ljekarnika.

Tvrtka Mandis Pharm prepoznala je vrijednost ovog projekta te nam je glavni sponzor ovogodišnjeg natjecanja, a potporu nam je pružio i Farmaceutsko – biokemijski fakultet.

I Hrvatsko farmaceutsko društvo podržava ovu odličnu i hvalevrijednu inicijativu te pobjedniku natjecanja u konzultacijskim vještinama poklanja besplatnu kotizaciju na ovogodišnjem 5. hrvatskom kongresu farmacije s međunarodnim sudjelovanjem u Rovinju!

     

 

Ukratko o tijeku natjecanja:

 • Natjecanje se odvija kroz 3 uzastopna dana
 • Prvi dan natjecatelji će čuti više o farmakoterapiji vezanoj uz temu natjecanja nakon čega slijede farmakoterapijske radionice gdje će vježbati na konkretnim slučajevima
 • Drugi dan naučit će više o konzultacijskim vještinama te na radionicama vježbati kako pristupiti pacijentu u cilju što boljeg savjetovanja u vezi terapije koju prima
 • Finalisti će treći dan natjecanja kroz simulaciju situacija u ljekarni primjenjivati što su naučili na radionicama
 • Slijedi proglašenje troje najboljih i dodjela novčanih nagrada

 

Vještine savjetovanja pacijenata koje su naši natjecatelji demonstrirali ocjenjuje komisija koju čine stručnjaci s našeg fakulteta, ali i iz drugih područja farmaceutske struke, specijalizirani za farmakoterapiju i konzultacijske vještine.

 

Stručni žiri će biti u sastavu:

 • dr. sc. Lidija Bach Rojecky, izvanredna profesorica (Održat će i predavanje iz područja farmakologije NSAIL u sklopu natjecanja)
 • dr. sc. Živka Juričić, izvanredna profesorica
 • Maja Kuharić, mag. pharm., Mandis Pharm (Održat će i radionicu o farmakoterapiji NSAIL u sklopu natjecanja)
 • Ante Mandić, mag. pharm., MBA, ravnatelj Mandis Pharma
 • dr. sc. Iva Mucalo (Održat će i predavanje i radionicu iz konzultacijskih vještina u sklopu natjecanja)
 • dr. sc. Maja Ortner Hadžiabdić (Održat će i predavanje i radionicu iz konzultacijskih vještina u sklopu natjecanja)

 

Pobjednici natjecanja dobivaju vrijedne nagrade, te kao i ostali sudionici, još vrijednije novo znanje i iskustvo.         

 

AUTORI: CPSA Upravni odbor

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..