Koalicija udruga u zdravstvu traži uvođenje jedinstvene stope PDV-a na sve lijekove - HFD podržava snižavanje PDV-a na bezreceptne lijekove! Hrvatska

Koalicija udruga u zdravstvu traži uvođenje jedinstvene stope PDV-a na sve lijekove - HFD podržava snižavanje PDV-a na bezreceptne lijekove!

ZAGREB, 29. kolovoza 2018. (Hina) - Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) upozorila je u srijedu na problem dvostrukih stopa PDV-a na lijekove i predložila uvođenje jedinstvene stope PDV-a na lijekove od 5 posto, kako bi se pacijentima povećala dostupnost bezreceptnih lijekova za koje sada plaćaju PDV od 25 posto.

Hrvatsko farmaceutsko društvo već duže vremena izražava podršku u snižavanju stope PDV-a na bezreceptne lijekove s 25% na 5% kao i za receptne lijekove.
Ova tematika je bila aktualna i na nedavno održanom Savjetovanju farmaceuta u Opatiji sa zaključkom: "S ciljem bolje dostupnosti bezreceptnih lijekova u samoliječenju na način da se smanje njihove maloprodajne cijene potrebno je što prije smanjiti važeću poreznu (fiskalne) stopu s 25% na 5% za sve bezreceptne lijekove. HFD će u suradnji sa HLJK, CASI-jem, HUP-om, farm. industrijom općenito te drugim stručnim udrugama i udrugama civilnog društva ponovno aktualizirati već ranije dati zahtjev (2012.-2017.) Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu financija RH."

 

"Nije nam cilj povećanje potrošnje bezreceptnih lijekova nego njihova veća dostupnost onima koji ih trebaju i manji utjecaj na njihov kućni proračun", navodi u priopćenju predsjednik KUZ-a Ivica Belina, u povodu javne rasprave o PDV-u i mogućem smanjivanju njegovih stopa.

 

"U liječenju teških i kroničnih bolesti također postoji potreba za suportivnim liječenjem, uz osnovno liječenje bolesti, koje se u velikom broju slučajeva odnosi na liječenje bezreceptnim lijekovima, koje pacijenti sami kupuju i plaćaju", kaže se u priopćenju.

S obzirom da status receptnog ili bezreceptnog lijeka dodjeljuje Hrvatska agencija za lijekove i medicinska pomagala ili Europska agencija za lijekove, isključivo na temelju podataka o njihovoj sigurnosti i učinkovitosti, takav status lijeka nikako ne bi smio biti kriterij u određivanju porezne stope, jer ispada da su lijekovi s provjereno višim stupnjem sigurnosti za pacijente istovremeno skuplji, poručuje KUZ.

Iz KUZ-a naglašavaju da građani trebaju kupovati bezreceptne lijekove samo kad su im doista potrebni, a o njihovu uzimanju trebaju obavijestiti svog liječnika obiteljske medicine.

"Za kronične pacijente bilo bi vrlo važno da se prilikom kupovine bezreceptnih lijekova posavjetuju s ljekarnikom, jer neki lijekovi mogu biti vrlo opasni u kombinaciji s njihovom uobičajenom terapijom", ističe se u priopćenju.

 

************************************************************************

Hrvatsko farmaceutsko društvo već duže vremena izražava podršku u snižavanju stope PDV-a na bezreceptne lijekove s 25% na 5% kao i za receptne lijekove.

Ova tematika je bila aktualna i na nedavno održanom Savjetovanju farmaceuta u Opatiji sa zaključkom: "S ciljem bolje dostupnosti bezreceptnih lijekova u samoliječenju na način da se smanje njihove maloprodajne cijene potrebno je što prije smanjiti važeću poreznu  (fiskalne) stopu s 25% na 5% za sve bezreceptne lijekove.  HFD će u suradnji sa HLJK, CASI-jem, HUP-om, farm. industrijom općenito te drugim stručnim udrugama i udrugama civilnog društva ponovno aktualizirati već ranije dati zahtjev (2012.-2017.) Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu financija RH."

 

 

IZVOR: Hina

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..