Javnozdravstvena kampanja: Mjerenje krvnoga tlaka s ciljem ranoga otkrivanja arterijske hipertenzije i fibrilacije atrija - ove subote na Cvjetnom trgu Hrvatska

Javnozdravstvena kampanja: Mjerenje krvnoga tlaka s ciljem ranoga otkrivanja arterijske hipertenzije i fibrilacije atrija -  ove subote na Cvjetnom trgu

Javnozdravstvena kampanja mjerenja krvnog tlaka na zagrebačkom Cvjetnom trgu početak je organiziranih mjerenja krvnog tlaka u većim hrvatskim gradovima. Cilj organizatora - Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i Zaklade “Hrvatska kuća srca” jest naglasiti građanima važnost ranog otkrivanja i liječenja hipertenzije, koja je prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji danas najbitniji uzrok prijevremene smrtnosti, jer pogoduje nastanku bolesti srčanog mišića, infarkta miokarda, moždanoga udara, generalizirane ateroskleroze itd. Hipertenzija je i najčešći posredni uzročnik fibrilacije atrija – aritmije zbog koje bolesnici najčešće traže pomoć liječnika. Neprepoznata i neliječena fibrilacija atrija povezana je također sa znatno povećanom smrtnošću, poglavito zbog mogućega moždanog udara, kao njezine najopasnije komplikacije. Stoga će se građanima krvni tlak određivati s pomoću tlakomjera koji istodobno s određivanjem arterijskoga tlaka mogu otkrivati i postojanje fibrilacije atrija

 

Zaklada Hrvatska kuća srca“ i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u subotu, 18. travnja 2015, na zagrebačkom Cvjetnom trgu pokreću javnozdravstvenu kampanju mjerenja krvnog tlaka. Cilj kampanje jest ukazati na važnost pravodobnog otkrivanja i liječenja hipertenzije – bolesti povišenog krvnog tlaka. Budući da neliječena hipertenzija višestruko povećava mogućnost nastanka  fibrilacije atrija – aritmije od koje boluje oko 1% populacije te koja ako se primjereno ne liječi može uzrokovati brojne komplikacije, uključujući i smrtonosni moždani udar, građanima koji se budu odazvali, mjerit će se krvni tlak  u radbolju od 10 do 14 sati i to s pomoću tzv. Microlife Afib tlakomjera. Osim preciznog određivanja arterijskoga tlaka, ti tlakomjeri mogu istodobno upozoravati na postojanje fibrilacije atrija, pa stoga imaju preporuku Hrvatskoga kardiološkog društva, Hrvatskoga društva za hipertenziju, Britanskoga i Europskoga društva za hipertenziju (BHS i EHS)  te Britanskoga nacionalnog instituta za zdravstvo i kliničku izvrsnost (NICE).

I hipertenzija i fibrilacija atrija mogu dovesti do niza opasnih komplikacija, pa tako i do modanog udara – jednog od najčešćih uzročnika smrtnosti u Hrvatskoj.  Redovito mjerenje krvnoag tlaka u vremenskim razmacima ovisnima o dobi i rizičnom profilu pojedinca,  jedini je način da se hipertenzija pravodobno otkrije i počne liječiti. Tlakomjeri s dodatnom funkcijom otkrivanja fibrilacije atrija mogu pak bitno pridonijeti otkrivanju i pravilnom liječenju ove aritmije, koja je nerijetko uzročno povezana upravo s arterijskom hipertenzijom.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), od hipertenzije u Hrvatskoj godišnje boluje oko 750.000 osoba, dok oko 25.000 osoba doživi moždani udar.

Fibrilacija atrija najčešća je aritmija u općoj populaciji te se pretpostavlja kako danas u Hrvatskoj oko 40.000 osoba boluje povremene ili trajne fibrilacije atrija. Simptomi fibrilacije atrija uglavnom su osjećaj nepravilnog rada srca, pojačanog zamaranja i zapuhivanja u naporu te u vidu niza ostalih nespecifičnih manifestacija, ali fibrilacija atrija može nerijetko postojati i bez simptoma. Neovisno o tomu, ona može uzrokovati niz komplikacija, od kojih je najopasniji tzv. ishemijski moždani udar. Jedan od četiri ishemijska moždana udara uzročno su povezani upravo s fibrilacijom atrija.

Suvremena medicina raspolaže učinkovitim metodama i lijekovima za liječenje kako arterijske hipertezije tako i fibrilacije atrija, čime se, pod uvjetom da se ove bolesti pravodobno otkriju, mogu spriječiti i njihove komplikacije.

Četverosatno mjerenje krvnoga tlaka na zagrebačkom Cvjetnom trgu građanima će obavljati medicinske sestre - članice Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara. Svatko tko se bude odazvao, upoznat će se s trenutnim vrijednostima vlastitoga krvnoga tlaka i dobit preporuke o učestalosti budućih kontrola odnosno potrebi eventualnog  konzultiranja liječnika radi daljnjeg praćenja i liječenja.

Javnozdravstvena kampanja s ciljem pravodobnoga otkrivanja arterijske hipertenzije i fibrilacije atrija, osim u Zagrebu provodit će se i u Osijeku, Splitu i Rijeci, a rezultati mjerenja bit će združeni, obrađeni i i prikazani na završnoj konferenciji za medije koncem rujna, prigodom Svjetskoga dana srca.

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..