Internet-prodaja bezreceptnih lijekova: što nas očekuje u Hrvatskoj? Hrvatska

Internet-prodaja bezreceptnih lijekova: što nas očekuje u Hrvatskoj?

Sukladno sa Zakonom o lijekovima, u pripremi je Pravilnik o uvjetima za promet lijekovima na malo na daljinu putem Interneta. Iako bi se ta mogućnost kupnje bezreceptnih lijekova doslovce iz naslonjača nekima mogla svidjeti, a nepokretnima ili bolesnima olakšati nabavu potrebnoga lijeka, Hrvatska ljekarnička komora naglašava niz nedostataka u takvom načinu prodaje, od kojeg pomalo odustaju i neke europske države.

 

Sukladno sa Zakonom o lijekovima, u pripremi je Pravilnik o uvjetima za promet lijekovima na malo na daljinu putem Interneta. Iako bi se ta mogućnost kupnje bezreceptnih lijekova doslovce iz naslonjača nekima mogla svidjeti, a nepokretnima ili bolesnima olakšati nabavu potrebnoga lijeka, Hrvatska ljekarnička komora naglašava niz nedostataka u takvom načinu prodaje, od kojeg pomalo odustaju i neke europske države. Agencija za lijekove priprema prijedlog Pravilnika. Iako iskustva pokazuju da se takvi važni dokumenti ne dostavljaju u HLJK, vjerujem da ćemo mi ipak dobiti Pravilnik na mišljenje, koje je u našem slučaju vrlo jasno. Mi smo protiv prodaje lijekova preko interneta, jer takva prodaja može ugroziti zdravlje stanovnika. Na takav način omogućeno je da velik broj krivotvorenih lijekova ulazi u sustav, a Europa pokušava riješiti problem registriranjem ljekarni, koje na svojoj web-stranici moraju imati znak što obavješćuje da se radi o legalnoj internetskoj prodaji. Nažalost, smatramo da i uz to neće biti moguće spriječiti krivotvorenje - upozorava Mate Portolan, predsjednik Komore. Iako bezreceptni, takvi lijekovi nisu neškodljivi i upravo kriva percepcija svrhe lijeka može donijeti, upozorava Portolan, neželjene posljedice. Hrvatska ima široko razvijenu liekarničku mrežu, 1100 ljekarni, odnosno 25 ljekarni na 100.000 stanovnika, što je više od europskog prosjeka. Mnogi upravo u lijekovima, kaže Portolan, vide priliku za dobar biznis, a država bi trebala zaštititi sve, slažu se ljekarnici, stanovnike i imati visok stupanj odgovornosti upravo u smislu smanjenja zlouporaba. Komora će dati svoje prijedloge, a jedan je mogućnost da pacijent internetom naruči lijek, ali da ga mora podići izravno u ljekarni. Na taj način sprječavaju se štetne posljedice, jer bi se lijek izdavao pod nadzorom zdravstvenih djelatnika, koji mogu uputiti korisnika lijeka da ga ispravno uzima, naglašava Portolan.

 

I Ljekarne Osijek protive se takvoj prodaji lijekova

Marija Škrobar, zamjenica ravnatelja Ljekarni Osijek, mišljenja je kako Pravilnik vrvi nedostacima. Konkretno, kaže da izdavanju lijekova mora nazočiti farmaceut, jer pacijenti lako mogu pogriješiti pri uzimanju lijeka i nerijetko trebaju savjet, koji pri internetskoj kupnji neće moći dobiti. Zbog pacijenata ne bismo smjeli dopustiti takvo što, jer ćemo cjelokupnu odgovornost opet morati preuzeti mi ljekarnici. Mislim da većina ljekarnika razmišlja na taj način, jer je internet-prodaja lijekova totalno neprimjerena. Sve će ovisiti o Agenciji za lijekove, no moj je stav da farmaceut mora biti pri izdavanju lijeka, naglašava Škrobar.

 

Što će Pravilnik sadržavati?

Na web-stranici Komore stoji da bi Pravilnik, između ostalog, mogao propisati sljedeće obveze ljekarne koja pruža mogućnost internetske prodaje bezreceptnih lijekova:

- sigurnost podataka o pacijentu (korisniku)

-  treba osigurati sustav koji će spriječiti da neautorizirana strana pristupi podacima

- savjet mora biti dostupan svakom pacijentu u bilo koje vrijeme te mora biti vidljivo tko je savjet pružio

- sigurna uporaba bezreceptnih lijekova te sprječavanje zlouporabe lijekova.

 

Ako se naručeni proizvod šalje poštom, treba osigurati da su uvjeti čuvanja i transporta sukladni s propisima kako bi se očuvala kvaliteta i ispravnost proizvoda. Također treba osigurati da je pacijentu dostavljen naručeni lijek, osigurati da su podaci o pacijentu i naručenom lijeku zaštićeni, a u slučaju otkazivanja narudžbe, odnosno nepreuzimanja pošiljke, naručeni vraćeni proizvod treba zbrinuti sukladno s propisima.

 

IZVOR: Glas Slavonije, 31.10.2014., Marija Mihelić

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..