I ljekarnička struka podržala Dan aneurizme mozga Hrvatska

I ljekarnička struka podržala Dan aneurizme mozga

Simboličnim puštanjem balona udruga Kreni na vrijeme obilježila je Dan Aneurizme mozga. Cilj manifestacije bio je podizanje svjesnosti o aneurizmi mozga, prepoznavanje simptoma, čimbenika rizika, kao i preventivnih mjera, metoda lječenja jer sve to može nekome spasiti i život. Uz brojne goste iz javnog života, događaju su prisustvovali i prof. dr. sc. Krešimir Rotim, dr.med., neurokirurg dr.sc., Marta Borić, dr.med., neurokirurg, dr.sc. Vladimir Kalousek, dr.med., radiolog, doc.dr.sc. David Ozretić, dr.med., radiolog te Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore kao i pacijenti koji su preboljeli aneurizmu mozga.
S ciljem podizanja svijesti o aneurizmi mozga, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore najavila je izradu preventivnog programa kojim bi se ljekarnici i liječnici dodatno educirali, a pacijenti upoznali sa simptomima ove vrlo ozbiljne bolesti.

 

Simboličnim puštanjem balona udruga Kreni na vrijeme obilježila je Dan Aneurizme mozga na platou Gradec (Galerije Klovićevi dvori). Cilj manifestacije bio je podizanje svjesnosti o aneurizmi mozga, prepoznavanje simptoma, čimbenika rizika, kao i preventivnih mjera, metoda liječenja jer sve to može nekome spasiti i život.

Najnovije svjetske ankete pokazale su da 90% ispitanika nije znalo gotovo ništa o aneurizmi mozga, pa tako niti o prepoznavanju simptoma, prevenciji i važnosti brze reakcije. Više od 40% slučajeva rupturiranih aneurizmi mozga imaju kobne posljedice.

Smrtnost od rupturirane aneurizme iznosi 40%, a postotak invalidnosti u onih koji prežive se penje na 66%. Procijenjeno je kako jedna od 50 osoba u svijetu ima nerupturiranu aneurizmu krvnih žila mozga, dok u Hrvatskoj od nje umre oko 100 osoba godišnje.

Uz brojne goste iz javnog života, događaju su prisustvovali i prof. dr. sc. Krešimir Rotim, dr.med., neurokirurg dr.sc., Marta Borić, dr.med., neurokirurg, dr.sc. Vladimir Kalousek, dr.med., radiolog, doc.dr.sc. David Ozretić, dr.med., radiolog te Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore kao i pacijenti koji su preboljeli aneurizmu mozga.

S ciljem podizanja svijesti o aneurizmi mozga, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore najavila je izradu preventivnog programa kojim bi se ljekarnici i liječnici dodatno educirali, a pacijenti upoznali sa simptomima ove vrlo ozbiljne bolesti.

Na ovom događanju upozoreno je na dolje navedene simptome i faktore rizika.

 

Upozoravajući simptomi rupture aneurizme su:

- iznenadna izuzetno jaka glavobolja, mučnina / povraćanje

- poremećaj ili gubitak svijesti, naglo zamućenje vida ili dvoslika, opušten očni kapak i ukočen vrat

 

Faktori rizika su:

- pušenje, povišen krvni tlak, obiteljska anamneza, dob iznad 40 godina života, češće ženski spol, zoupotreba droga, traumatske povrede glave

Aneurizme se mogu pojaviti bilo gdje u mozgu, na bilo kojem dijelu arterije, ali najčešće su na račvištima velikih arterija baze lubanje ili na mjestima odvajanja njihovih grana. Kao posljedica širenja aneurizme može doći do njezinog pucanja, uzrokujući krvarenje u mozgu. Najčešće se ruptura aneurizme mozga događa u prostoru između mozga i tankog tkiva koje pokriva mozak. Ova vrsta krvarenja naziva se subarahnoidalno krvarenje (SAH), brzo postaje opasna za život i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Rana dijagnoza, praćenje i prema potrebi liječenje nerupturirane aneurizme mozga je poželjno i može spriječiti njezino puknuće u budućnosti i spasiti živote ljudi.

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..