Hrvatsko farmaceutsko društvo protiv izdavanja acetilsalicilatne kiseline izvan ljekarni Hrvatska

Hrvatsko farmaceutsko društvo protiv izdavanja acetilsalicilatne kiseline izvan ljekarni

Neke farmaceutske kompanije zatražile su od Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) dozvolu za prodaju acetilsalicilatne kiseline u specijaliziranim prodavaonicama.
Hrvatsko farmaceutsko društvo se, zajednički s Hrvatskom ljekarničkom komorom i Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, protivi izdavanju lijekova s acetilsalicilatnom kiselinom izvan ljekarni. Uz vrlo jasne stručne argumente o opasnostima uzimanja acetilsalicilatne kiseline na vlastitu ruku, bez savjeta ljekarnika, u Hrvatskoj već sada postoje i veliki propusti u izdavanju drugih bezreceptnih lijekova izvan ljekarni ...

 

Neke farmaceutske kompanije zatražile su od Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) dozvolu za prodaju acetilsalicilatne kiseline u specijaliziranim prodavaonicama.

Hrvatsko farmaceutsko društvo se, zajednički s Hrvatskom ljekarničkom komorom i Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, protivi izdavanju lijekova s acetilsalicilatnom kiselinom izvan ljekarni. Uz vrlo jasne stručne argumente o opasnostima uzimanja acetilsalicilatne kiseline na vlastitu ruku, bez savjeta ljekarnika, u Hrvatskoj već sada postoje i veliki propusti u izdavanju drugih bezreceptnih lijekova izvan ljekarni (tzv. BRx status lijekova koji dozvoljava prodaju i u specijaliziranim prodavaonicama lijekova na malo) ...

Osim toga Hrvatska nema još uspostavljen sustav kvalitetne edukacije naših građana/pacijenata o štetnim posljedicama neodgovorne i neracionalne upotrebe lijekova pa je za očekivati povećani broj hospitalizacija ili drugih oblika zdravstvenih intervencija zbog neodgovarajuće terapije lijekovima.

Naime, već sada se u mnogim specijaliziranim prodavaonicama lijekova na malo (tzv. „drogerije“) ne poštuju uvjeti da prilikom izdavanja lijekova mora biti osiguran nadzor magistra farmacije ili farmaceutskog tehničara, te su zaprimljene učestale prijave da su lijekove izdavali blagajnici i drugo osoblje u određenim „drogerijskim“ lancima - specijaliziranim trgovinama. Ujedno su u više navrata, protivno zdravstvenoj etici, na mobilne uređaje građana pristizale poruke u kojima također drogerijski lanci potiču na povećanu potrošnju bezreceptnih lijekova u njihovim prodavaonicama i nude se dodatni popusti na cjelokupnu kupnju potrošnjom određenog iznosa na istim „odjelima bezreceptnih lijekova“ (što je u hrvatskoj regulativi potpuno nepoznata i nepostojeća kategorija), čime se neetično potiče potrošnja lijekova i njihova neracionalna kupovina. Nadodajemo sve veći broj specijaliziranih prodavaonica koje se lažno predstavljaju kao ljekarne stavljajući zeleni križ ili u nazivu navode „pharmacy“, „ljekarna“ i sl.

Ovakvi protupravni propusti i prekršaji koji se već danas rade, u već liberaliziranoj praksi prodaje nekih lijekova izvan ljekarni, neprihvatljivi su za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu građana u Republici Hrvatskoj, stoga pozivamo zdravstvenu administraciju da, zajednički sa širim krugom relevantnih zdravstvenih stručnjaka i strukovnim organizacijama u zdravstvu, argumentirano i u interesu javnog zdravlja stanemo na kraj nekritičkom i neracionalnom izdavanju lijekova.

Hrvatsko farmaceutsko društvo će se u suradnji s liječnicima i pacijentima, kao istinskim partnerima, zalagati da našim građanima bude zajamčena uvijek dostupna i najviša moguća razina zdravstvene zaštite, kao sigurna i učinkovita usluga koju pruža kompetentan visokoobrazovani zdravstveni kadar i vrijedni članovi njihovih timova. Ovakvi oblici liberalizacije prodaje lijekova u Hrvatskoj, uz već postojeće probleme našeg zdravstva, nikako ne idu tome u prilog.

 

 

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..