HFD se pridružio obilježavanju Svjetskog dana zdravlja na Cvjetnom trgu Hrvatska

HFD se pridružio obilježavanju Svjetskog dana zdravlja na Cvjetnom trgu

Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, Zaklada Hrvatska kuća srca i Gradsko društvo Crvenog križa povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja organizirali su javnozdravstvenu akciju "Čuvari srca" na Cvjetnom trgu. U obilježavanju Svjetskog dana zdravlja na temu "Pobijedite šećernu bolest!" pridružili su se i predstavnici Hrvatskog farmaceutskog društva iz Sekcije za javno ljekarništvo i Sekcije farmaceuta juniora, kao i predstavnici Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske CPSA.

 

 

Zagreb, 9. travnja 2016. – Zdravlje je najveće blago svakog čovjeka, ali ljudi često nisu svjesni koliko ono može biti krhko. Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, Zaklada Hrvatska kuća srca i Gradsko društvo Crvenog križa povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja organizirali su javnozdravstvenu akciju "Čuvari srca" na Cvjetnom trgu. U obilježavanju Svjetskog dana zdravlja na temu "Pobijedite šećernu bolest!" pridružili su se i predstavnici Hrvatskog farmaceutskog društva iz Sekcije za javno ljekarništvo i Sekcije farmaceuta juniora, kao i predstavnici Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske CPSA.

 

Građani su mogli besplatno prekontrolirati visinu krvnog tlaka i izmjeriti glukozu u krvi te se posavjetovati s brojnim stručnjacima o prevenciji i liječenju šećerne bolesti, kao i bolestima srčano-žilnog sustava. Istovremeno se održavala i radionica zdravog kuhanja na kojoj je nutricionistkinja Karmen Matković Melki  savjetovala posjetitelje o tome kako pripremiti zdrava jela, koja su ujedno pogodna i za dijabetičare. Svojim prisustvom ovu je javnozdravstvenu inicijativu podržala i poznata voditeljica Marijana Batinić.

 

 

Povodom Svjetskog dana zdravlja, voditeljica Odjela za zdravstvo Gradskog ureda za zdravstvo Ivana Portolan Pajić, dr. med., istaknula je važnost ovakvih akcija.

„Održavanjem javnozdravstvenih aktivnosti podižemo svijest građana o važnosti preventivnog ponašanja za očuvanje zdravlja. Spoj redovitih kontrola, zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti odgovor je na pitanje kako biti zdrav. Ove godine je Svjetski dan zdravlja u znaku šećerne bolesti pa smo organizirali javnozdravstvenu akciju otkrivanja čimbenika rizik za razvoj šećerne bolesti, kao i bolesti srčano-žilnog sustava. Cilj nam je educirati građane o prevenciji šećerne bolesti koja je, nažalost, često i uzrokom bolesti srčano-žilnog sustava.“

 

 

Cilj ove akcije je potaknuti građane svih generacija da razmišljaju preventivno o svojem zdravlju

Hrvatsko farmaceutsko društvo je uz pomoć javnih ljekarnika i mladih studenata farmacije iz Udruge CPSA je također povodom Svjetskog dana dana zdravlja također ukazalo na doprinos ljekarnika u interdisciplinarnom zdravstvenom timu, te su se prilikom razgovora s pacijentima dijelili posebno pripremljeni edukativni letci s ključnim porukama ovogodišnjem Svjetskog dana zdravlja - POBIJEDITE ŠEĆERNU BOLEST!

 

 

Predsjednik HFD-a mr.sc. Darko Takač i Izvršna direktorica HFD-a doc.dr.sc. Maja Jakševac Mikša su naglasili važnost partnerstva u zdravstvenoj skrbi, kako bi i ljekarnici, kao partneri u zdravlju, ukazali na problem sve većeg porasta broja oboljelih od šećerne bolesti koji se zajedničkim javnozdravstvenim intervencijama s liječnicima i ostalim suradnicima može pravovremeno odgoditi ili spriječiti.

Javnozdravstvenu inicijativu na Cvjetnom trgu pozdravili su predsjednik Hrvatske liječničke komore mr.sc. Trpimir Goluža, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba dr. Zvonimir Šostar, te niz uvaženih kolega iz zdravstvene struke.

 

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo se zahvaljuje Gradskoj ljekarni Zagreb, članovima izvršnih odbora HFD-ovih sekcija: Sekcije za javno ljekarništvo, Sekcije farmaceuta juniora, Sekcije za fitofarmaciju i dodatke prehrani, kao i predstavnicima CPSA-e.

 

 

FOTOGALERIJA

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..