HFD podržao "Mimozine dane" i rad udruga aktivnih u prevenciji karcinoma dojke i bolesti štitnjače Hrvatska

Predsjednica Europa Donna Hrvatska, doc.dr.sc. Vesna Ramljak i Anita Galić, mag.pharm., univ.mag. iz Hrvatskog farmaceutskog društva

Predstavnici Hrvatskog farmaceutskog društva su podržali nove aktivnosti udruge Europa Donna, u humanitarnoj akciji "Mimozini dani" s ciljem poticanja žena na samopregled dojke i štitnjače koja je prvi put održana u subotu na Cvjetnom trgu uz prigodnu humanitarnu prodaju mimoza i dijeljenje edukativnih letaka o važnosti preventivnih pregleda u prevenciji karcinoma dojke i bolesti štitnjače.

 

Pod geslom "Pet minuta za zdravlje" akcija je održana od 9 do 14 sati, a sredstva prikupljena prodajom mimoza u cijelosti su namijenjena Hrvatskom forumu protiv raka dojke Europa Donna i Hrvatskoj udruzi za bolesti štitnjače, koje su prvi put u Hrvatskoj organizirale ovu akciju.

 "Uz redovite samopreglede, rano otkrivanje i prevenciju - rak dojke je izlječiv", poručila je predsjednica udruge Europa Donna dr. Vesna Ramljak. Unatoč tome, istaknula je, u Hrvatskoj je prošle godine 2.600 žena oboljelo, a tisuću ih je umrlo od karcinoma dojke. "To su zastrašujuće brojke, žene nam i dalje dolaze u Kliniku za tumore u stadiju bolesti koji je teško izlječiv".

 Dio prikupljenih sredstava bit će namijenjen za kupnju aparata za intraoperativno zračenje, vrijednog 4,5 milijuna kuna, koji će oboljelim ženama olakšati tu terapiju jer će im, umjesto svakodnevnih dolazaka, mogućiti jednokratno zračenje.

 U tu svrhu dosad je u raznim akcijama prikupljeno 600 tisuća kuna,  a Ramljak je istaknula da očekuju i razumijevanje nove vlasti bez čije pomoći tako skupi aparat neće biti moguće nabaviti.

 Iz Hrvatske udruge za bolesti štitnjače tijekom akcije informirali su građane o svom radu, organiziranju skupova bolesnika i svih zainteresiranih u svrhu edukacije te međusobne pomoći i potpore. Tajnica udruge Verica Mešić istaknula je važnost samopregleda kako bi se što ranije otkrila razna oboljenja štitnjače. 

 Brojne poznate osobe iz političkog i javnog života došle su poduprijeti ovu akciju, a među ostalima, za prodajni štand su stali i gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor, saborski zastupnici Margareta Mađerić, Ingrid Antičević Marinović i Drago Prgomet, predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić te bivši predsjednik države Ivo Josipović.

 U sklopu akcije sa Cvjetnoga trga točno u podne u zrak su puštenu deseci balona - simboli nove nade u život i ozdravljenje, a predstavnici Europe Donne i udruge za bolesti štitnjače istaknuli su kako im je cilj da "Mimozini dani" postanu tradicionalna humanitarna akcija zadnje subote u siječnju. 

Podršku ovoj incijativi udruge Europa Donna dala je u ime Hrvatskog farmaceutskog društva Anita Galić, mag.pharm., univ.mag. uz jamstvo za promicanjem ove važne teme među farmaceutskom strukom, kako bi u okviru multidisciplinarnog pristupa pomogli pacijentima u osvještavanju o važnosti rane prevencije.

 

Hrvatsko farmaceutsko društvo Copyright © 2014. All Rights Reserved. Izrada mikroNET d.o.o..